Lifestyle

#prehrana

Osam razloga zbog kojih biste trebali smanjiti konzumaciju mesa

Osam razloga zbog kojih biste trebali smanjiti konzumaciju mesa
Shutterstock

Prehrana koja se pretežno oslanja na konzumaciju mesa trpi sve više i više napada struke uslijed brojnih novih istraživanja. Tome u prilog ide i jedna od najnovijih koja nudi nekoliko razloga zbog kojih bi bilo poželjno smanjiti konzumaciju mesa, a ne radi se o često isticanom razlogu, zdravstvenom.

Iako je potrebno još istraživanja, preporuke se svode na sljedeće:

Uštedjet će vam novac

Konzumiranje mesa, posebno kvalitetnog mesa, može biti skupo. Povrće, grah i žitarice, s druge strane, obično su pune nutrijenata, hranjive su i zasitne, a često ekonomski pristupačnije.

Potaknut će vas da budete kreativniji u kuhinji

Ne morate puno toga raditi s komadom odreska, osim što ga začinite, ali kad je riječ o patlidžanima, celeru, gljivama, možete primijeniti toliko različitih načina pripreme. A i dalje možete imati pomfrit kao dodatak.

To je prilika da kušate povrće koje prije niste jeli

U svakoj sezoni ističu se neke vrste povrća koje vrijedi isprobati. U studenom možete uživati u paprikama, kelju, cvjetači, brokuli, radiču, špinatu, cikli itd.

Vaša djeca neće postavljati toliko neugodnih pitanja o tome koja životinja je dio današnjeg ručka

Umjesto toga, vjerojatno ćete završiti u razgovoru o tome zašto zapravo moraju jesti zelene stvari na tanjuru. Nešto dobiješ, nešto izgubiš…

Osjećat ćete se ekološki prihvatljiviji

Ne mogu se poreći ekološke prednosti izbjegavanja mesa, čak i ako je to samo jedan dan u tjednu. Smanjenje potrošnje mesa može pomoći smanjenju klimatskih promjena, kontroli emisije stakleničkih plinova i regulaciji potrošnje resursa.

Podržat ćete biološku raznolikost

Konzumiranje manje mesa može pomoći u smanjenju propadanja staništa životinja, dok odabir organskog povrća koliko je to moguće znači podržavanje uzgoja bez pesticida, što je zauzvrat dobro za pčele i druge insekte oprašivače.

Vaši prijatelji vegetarijanci će biti sretni

Naučit ćete da salata ili rižoto od povrća nije jedino što možete poslužiti prijateljima vegetarijancima kad vam dođu u goste. Ako date mašti na volju i počnete prakticirati prehranu s manjim udjelom mesa, otkrit ćete cijeli novi svijet namirnica i recepata.

​​​​​​​​​

Reci što misliš!