#prehrana
Osam razloga zbog kojih biste trebali smanjiti konzumaciju mesa
Prehrana koja se pretežno oslanja na konzumaciju mesa trpi sve više i više napada struke uslijed brojnih novih istraživanja. Tome u prilog ide i jedna od najnovijih koja nudi nekoliko razloga zbog kojih bi bilo poželjno smanjiti konzumaciju mesa, a ne radi se o često isticanom razlogu, zdravstvenom.
Iako je potrebno još istraživanja, preporuke se svode na sljedeće:
Uštedjet će vam novac
Konzumiranje mesa, posebno kvalitetnog mesa, može biti skupo. Povrće, grah i žitarice, s druge strane, obično su pune nutrijenata, hranjive su i zasitne, a često ekonomski pristupačnije.
Potaknut će vas da budete kreativniji u kuhinji
Ne morate puno toga raditi s komadom odreska, osim što ga začinite, ali kad je riječ o patlidžanima, celeru, gljivama, možete primijeniti toliko različitih načina pripreme. A i dalje možete imati pomfrit kao dodatak.
To je prilika da kušate povrće koje prije niste jeli
U svakoj sezoni ističu se neke vrste povrća koje vrijedi isprobati. U studenom možete uživati u paprikama, kelju, cvjetači, brokuli, radiču, špinatu, cikli itd.
Vaša djeca neće postavljati toliko neugodnih pitanja o tome koja životinja je dio današnjeg ručka
Umjesto toga, vjerojatno ćete završiti u razgovoru o tome zašto zapravo moraju jesti zelene stvari na tanjuru. Nešto dobiješ, nešto izgubiš…
Osjećat ćete se ekološki prihvatljiviji
Ne mogu se poreći ekološke prednosti izbjegavanja mesa, čak i ako je to samo jedan dan u tjednu. Smanjenje potrošnje mesa može pomoći smanjenju klimatskih promjena, kontroli emisije stakleničkih plinova i regulaciji potrošnje resursa.
Podržat ćete biološku raznolikost
Konzumiranje manje mesa može pomoći u smanjenju propadanja staništa životinja, dok odabir organskog povrća koliko je to moguće znači podržavanje uzgoja bez pesticida, što je zauzvrat dobro za pčele i druge insekte oprašivače.
Vaši prijatelji vegetarijanci će biti sretni
Naučit ćete da salata ili rižoto od povrća nije jedino što možete poslužiti prijateljima vegetarijancima kad vam dođu u goste. Ako date mašti na volju i počnete prakticirati prehranu s manjim udjelom mesa, otkrit ćete cijeli novi svijet namirnica i recepata.
Vezane vijesti
-
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
-
Kad odrasteš, imaš slobodu jesti što želiš i kad poželiš. Ali važno je biti svjestan kako određena hrana utječe na naš organizam. Tijelo se s godinama mijenja i mršavljenje te očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.
-
Voće je izvrstan izvor minerala i vitamina i pomaže nam ostanemo zdravi. Također, može pomoći i u mršavljenju te smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti. No, voćebi trebalo konzumirati u određeno doba dana da biste unijeli sve korisne tvari i iskoristili sve zdravstvene prednosti koje nudi.
Izdvojeno
-
U 12. kolu FavBet Premijer lige košarkaši Zadra gostovali su na vrućem terenu u Sinju kod Alkara gdje su odličnom obranom u posljednjoj dionici slavili rezutatom 61-71 (18-13-24, 26-15, 5-14) i zadržali stopostotni učinak.
-
Raštika biblijskih dimenzija narasla je u vrtu virskog domaćina Nevenka Kapovića kojeg na otoku Viru svi zovu Veno.
-
U derbiju 17. kola SuperSport HNL-a Hajduk i Rijeka su pred 29.489 gledatelja na Poljudu odigrali 2-2. Hajduk je dva puta vodio, ali se Rijeka oba puta vratila i sačuvala remi ostavši tako i nakon 17 kola bez poraza.
-
U 12. kolu FavBet Premijer lige košarkaši Zadra gostovali su na vrućem terenu u Sinju kod Alkara gdje su odličnom obranom u posljednjoj dionici slavili rezutatom 61-71 (18-13-24, 26-15, 5-14).
Reci što misliš!