Lifestyle

#mršavljenje

Danska dijeta je u posljednje vrijeme hit, ali liječnici upozoravaju da može biti izuzetno opasna

Danska dijeta je u posljednje vrijeme hit, ali liječnici upozoravaju da može biti izuzetno opasna

U moru dijeta postoje prilično strogi režimi. Među njih se ubraja i danska dijeta, vrlo rigorozan plan prehrane koji zahtijeva iznimnu disciplinu. Dijeta traje samo 13 dana, a obećava gubitak do 10 kilograma.

Dijeta, koja se naziva i kopenhagenskom ili kraljevskom danskom bolničkom dijetom, prvi put se pojavila 2018. godine u showu How To Lose Weight Well. Voditelji su je tada prozvali "režimom za kažnjavanje". Naime, prilično je kontroverzna jer dnevni unos kalorija ograničava na samo 600. Inače, tipičnom muškarcu za održavanje težine u danu je potrebno oko 2500 kalorija, a ženi 2000. Upravo zbog toga je većina zdravstvenih stručnjaka ne preporučuje. Smatraju da je to nezdrav način mršavljenja, opasan za zdravlje, a rezultati nisu dugoročno održivi. 

Obroci u sklopu ove dijete sastoje se od hrane bogate proteinima, a siromašne mastima. Kuhanje s uljem i hrana koja ga sadržava su zabranjeni, kao i alkohol i gazirana pića. Oni koji se odluče slijediti ovu dijetu moraju popiti barem dvije litre vode u danu, a liječniku se javiti u slučaju da se pojave simptomi kao što su grčevi u nogama, vrtoglavica i zbunjenost. Kad nakon 13 dana dijeta završi, ne bi se smjela ponavljati dvije godine. Onima koji je nisu dosljedno slijedili savjetuje se da opet pokušaju tek nakon šest mjeseci, piše Good To Know.

Kako izgleda jelovnik danske dijete?

Postoji nekoliko varijacija plana, a primjer prvog dana je sljedeći:

Doručak - kava s jednom kockom šećera

Ručak - 400 grama kuhanog špinata, dva tvrdi kuhana jaja i rajčica

Večera - 200 grama odreska i zelena salata začinjena limunovim sokom

Drugi dan za doručak se dodaje kriška običnog tosta, a ruča se 250 grama šunke i šalica nemasnog jogurta. Večera je ista kao i prvog dana. 

Plan se nastavlja na sličan način preostalih od 11 dana. Obroci se neznatno razlikuju. Primjerice, večera može biti 250 grama salate od mrkve i jedno kuhano jaje.

Djeluje li danska dijeta?

Iako ovaj režim prehrane može rezultirati brzim gubitkom težine zbog smanjenog unosa kalorija, nutricionistica Alix Woods ga ne preporučuje. 

"To je nezdrava dijeta zbog vrlo ograničenog unosa kalorija i hranjivih tvari. Vrlo je neuravnotežena po pitanju unosa proteina, ugljikohidrata i esencijalnih masti. Može dovesti do pothranjenosti, kao i energetskih problema", objašnjava te ističe svoju zabrinutost oko obroka od kojih se sastoji dijeta.

"Za doručak preporučuje samo kavu sa šećerom. To može podići razinu hormona stresa i povećati cirkulaciju glukoze, uzrokujući skokove šećera u krvi i padove energije. Drugi obroci prepuni su proteina iz crvenog mesa koji potencijalno mogu potaknuti povećanje lošeg LDL kolesterola i dovesti do drugih kardiovaskularnih komplikacija", dodala je. 

Alix svoje mišljenje zaokružuje činjenicom da ovaj plan ima još jednu negativnu stranu, a to je da ne uključuje bavljenje tjelovježbom koja je, uz hranjiv jelovnik, iznimno važna za pravilno skidanje suvišnih kilograma.