Lifestyle

#fitness

Kako isklesati tijelo, a pritom ne naškoditi organizmu?

Kako isklesati tijelo, a pritom ne naškoditi organizmu?
@freepik

Nabildana tijela opet su u modi. A zar su ikad bila demode? Čini se da je ovo novo zlatno doba za ozbiljnu izgradnju mišića. Isklesane figure muškaraca i žena pojavljuju se posvuda, od filmova i serija do naslovnica i plakata te nezaobilaznih društvenih mreža, piše USA Today.

Nije dovoljno biti skladan, traže se jasno definirani mišići. Nigdje to nije očitije nego na društvenim mrežama, gdje brojne slike i videa sve više potiču tinejdžere da pumpaju svoju figuru.

Stvaranje dobrih navika uslijed okolnosti na globalnoj razini

Barbara Brehm-Curtis, profesorica vježbanja i sporta na Smith Collegeu u Northamptonu u Massachusettsu, kaže: "Izolacija tijekom pandemije očito je potaknula mnogu djecu na trening i nadamo se da je to dovelo do drugih dobrih navika. Ali definitivno postoje stvari na koje trebate pripaziti, bilo da ste tinejdžer koji se bavi izgradnjom mišića ili njegov roditelj." Početnici trebaju znati koristiti pomagala, kao što su utezi i sprave, kako bi izbjegli ozljede i pravilno izgradili mišićnu masu. Tu je i dobra rutina koja uključuje izmjenjivanje mišićnih skupina i osiguravanje dovoljno dana za odmor.

"Važna stvar osim izgradnje tijela je taj da biste se trebali usredotočiti na dobar uzor", kaže Brehm-Curtis, čiji su odrasli sinovi imali svoje faze pumpanja mišića.

Na što treba posebno pripaziti?

Postoje i druge potencijalne zamke za one koji su novi u cijelom procesu. Postoji mnoštvo neprovjerenih i nekvalitetnih informacija i savjeta na internetu. Jedan od najvećih kamena spoticanja su takozvani napitci u obliku praška koji se piju prije treninga za poticaj. Često im je ključni sastojak kreatin fosfat koji pomaže kod mišićnih kontrakcija i omogućuje intenzivnije treninge. Kofein, stimulativni sastojak, također je popularan u prije treninga. No s obzirom na to da mnoge nije odobrila Agencija za hranu i lijekove, korisnici moraju biti oprezni jer neki proizvodi mogu sadržavati druge sastojke koji možda nisu toliko korisni za vježbanje, kaže Jonathan Purtell, registrirani dijetetičar iz bolnice Lenox Hill u New Yorku.

"Za početak se preporučuje provjeriti je li prašak koji želite koristiti testiran, jer oni kvalitetni i provjereni mogu zbilja biti vrlo korisni i sigurni za konzumaciju", kaže Purtell.

Usvajanje dobre navike, ali oprez s izvorima informacija

Purtell je drago što djeca danas vide fitness kao nešto vrijedno njihovog vremena zbog fizičkih i psiholoških prednosti. Međutim, ona poziva tinejdžere i roditelje da budu oprezni s potencijalno štetnim učincima spajanja strasti za vježbanjem s društvenim mrežama.

"Jedinim pritiskom na gumb djeca danas mogu vidjeti osobu kakvom žele biti, a iako to može djelovati inspirativno, mi često ne primjećujemo što je toj osobi bilo potrebno da postigne takve rezultate, rad i predanost", kaže ona. 

"To može uzrokovati pritisak na tinejdžere koji misle da trebaju što prije postići rezultate. Ali to je proces i uključuje pravilan san, prehranu i ispravne tehnike u teretani. Kao i u bilo čemu drugome, što više ulažete, više ćete i dobiti."