Lifestyle

#beauty

Četiri dodatka prehrani koja dokazano pomažu u borbi protiv celulita

Četiri dodatka prehrani koja dokazano pomažu u borbi protiv celulita
Thinkstock

Ako vas celulit na bedrima, stražnjici, trbuhu ili rukama čini manje samouvjerenima, niste sami. Prema pregledu objavljenom 2015. u American Journal of Clinical Dermatology, do 90 posto žena razvije celulit nakon puberteta, a i neki muškarci se suočavaju s pojavom rupica na koži.

Prema riječima dijetetičarke Shannon Henry iz jedne klinike u San Franciscu, postoje dodaci prehrani koji vam mogu pomoći da se lakše riješite celulita.

Multivitamini

Henry kaže da je za početak u svoju rutinu dobro dodati multivitamine.

"Vitamin B6 smanjuje nakupljanje tekućine u koži, vitamin E potiče cirkulaciju krvi, a kalcij smanjuje masnoće u tijelu i pojavu celulita", objašnjava dijetetičarka za Eat This, Not That. 

Riblje ulje

Riblje ulje dobro je za zdravlje srca, a moglo bi biti korisno i kada je u pitanju smanjenje pojave celulita. 

"Riblje ulje sadrži omega-3 masne kiseline, koje pomažu u cirkulaciji krvi, smanjuju krvni tlak i snižavaju kolesterol. Sve navedeno održava staničnu stijenku kože zdravom. A što su stanične stijenke zdravije, to je manja vjerojatnost da će se razvijati celulit", dodaje Henry.

Aronija

Aronija sadrži antioksidanse i moćne fitonutrijente. Smatra se da ti spojevi imaju ulogu u povećanju mikrocirkulacije i poboljšanju celulita. Studija objavljena u Journal of Medicinal Food otkrila je da pijenje soka od aronije tijekom razdoblja od 90 dana smanjuje pojavu celulita.

Kolagen

I na kraju, kolagen nije koristan samo u lokalnoj njezi kože, već, prema riječima stručnjaka, ima koristi i za osobe koje se bore s celulitom.

"To je prvi dodatak koji bih preporučila u borbi protiv celulita. Omogućuje koži da bude elastična i svježa. Elastičnost gura masne stanice nazad i stvara glatku kožu", zaključila je dijetetičarka Alexandra Soare.