Lifestyle

#ljepota

Sedam stvari koje uzrokuju podočnjake i deset savjeta kako ih se riješiti

Sedam stvari koje uzrokuju podočnjake i deset savjeta kako ih se riješiti

Nedovoljno sna i prevelika izloženost stresu mogu uzrokovati tamne krugove oko očiju, ali ako pak spavate dovoljno, živite smireno i opušteno i svejedno imate podočnjake, možda uzrok trebate potražiti drugdje.

Optometristkinja Roshni Patel je objasnila da bi prehrana mogla biti razlog za pojavu podočnjaka. "Sol potiče zadržavanje tekućine u tijelu i može rezultirati i nakupljanjem tekućine ispod očiju. Smanjenje unosa soli trebalo bi pomoći u smanjenju natečenosti", piše New York Post.

Anemija kao jedan od mogućih razloga

Onima koji se bore s anemijom, jedenje hrane bogate željezom također može pomoći u smanjenju ovog simptoma jer povećava kisik u vašem tijelu i smanjuje mogućnost pojave podočnjaka. Stoga ako se često budite s tamnim natečenim podočnjacima, pokušajte promijeniti svoju prehranu. Umjesto slanog čipsa uvečer, konzumirajte neke od zdravijih varijanti grickalica. Patel je dodala da postoje i drugi razlozi zbog kojih biste se mogli boriti s podočnjacima:

Zadržavanje tekućine

Zadržavanje tekućine može postati sve veći problem kako starimo. Koža ispod oka postaje tanja i može rezultirati natečenim očima. To može biti osobito vidljivo ujutro i može biti izraženo nakon slanog obroka.

Alergije

Alergije na pelud, prašinu i kućne ljubimce čest su razlog zbog kojeg ljudi imaju podočnjake. Ako niste sigurni što ih uzrokuje, možete se dogovoriti sa svojim liječnikom opće prakse koji vas može uputiti na testiranje za alergije. To može pomoći utvrditi uzrok i smanjiti vašu izloženost alergenu.

Pušenje

Pušenje može doprinijeti podočnjacima jer nikotin koji se nalazi u cigaretama remeti obrasce spavanja. To ne samo da dovodi do umora, već i nakupljanja tekućine jer se vaše tijelo nije imalo priliku potpuno odmoriti i oporaviti. Pušenje također smanjuje elastičnost kože i smanjuje proizvodnju kolagena, što može uzrokovati da koža izgleda natečeno ili opušteno.

Nasljedno stanje

Na žalost mnogih, podočnjaci nisu povezani s našim načinom života, već se radi o nasljednom stanju. Također je poznato i da neka autoimuna stanja uzrokuju podočnjake. Hladni oblozi u jutarnjim satima ili prije izlaska iz kuće mogu trenutno ublažiti ovo stanje.

Izlaganje suncu

Ako vaše oči pate od previše izlaganja suncu, tad je prirodna reakcija upala, a to je način na koji vaše tijelo pokušava zaštititi vaše oči.

Ekcemi

Za one koji žive s ekcemima, zimski suhi zrak može znatno pogoršati problem podočnjaka.

Što možemo poduzeti?

  • Dulji i dosljedniji san
  • Korištenje antihistaminika za alergije ako je to i preporuka liječnika
  • Smanjiti stres
  • Manje soli i više hrane bogate željezom
  • Obavezno skidanje šminke prije spavanja
  • Hladan oblog ili oblog s kofeinom
  • Smanjenje unosa alkohola
  • Korištenje kreme za sunčanje
  • Korištenje kreme s retinolom na dnevnoj bazi
  • Redovita hidratacija
​​​​​​​​​​​

Reci što misliš!