Lifestyle

#odgoj

Šest savjeta kako pomoći djeci da prebrode strah od igala i cijepljenja

Šest savjeta kako pomoći djeci da prebrode strah od igala i cijepljenja
Shutterstock

Cijepljenje ne voli baš nitko, ali postoji razlika između prirodne odbojnosti prema nečemu što izaziva bol i paničnog straha od toga. Djeca od najranije dobi po rasporedu dobivaju različita cjepiva u skladu sa svojom dobi. Takvi trenuci nisu laki ni za dijete ni za roditelja, a kod djece koja su već u vrtićkoj, pa i školskoj dobi, ovo može predstavljati nešto veći problem.

Djeca koja se panično boje igala doživljavaju popriličnu traumu na sam spomen cijepljenja. "Najmanje dvije trećine djece i jedna četvrtina odraslih imaju strah od igala", izvještava Američka akademija za pedijatriju (AAP). Možete im pomoći na nekoliko načina:

Savjeti za smirenje djece tijekom cijepljenja

Odvratite im pažnju

Nemojte niti oklijevati koristiti ekrane za vizualnu distrakciju kad dođe vrijeme za mrski ubod iglom. Igranje igrice ili gledanje videa može biti izvrstan način da im se odvrati pozornost od onoga što se događa. Također im možete puštati omiljenu glazbu kako bi se dijete što više opustilo.

Obavijestite liječnika ili medicinsku sestru

Za djecu koja se posebno boje dobiti injekciju, može biti od pomoći da medicinskoj sestri ili liječniku daju do znanja da su nervozni. Malo ohrabrenja od nepoznate osobe koja drži iglu moglo bi pomoći.

Duboko disanje i "trik s kašljanjem"

Još jedan savjet koji preporučuje Cleveland Clinic je da vaše dijete tri puta duboko udahne kako bi se opustilo prije injekcije. Oni također podržavaju "trik s kašljanjem" kao metodu odvraćanja pažnje. Da biste to učinili, navedite svoje dijete da zakašlje prije cijepljenja, još jednom u trenutku kad igla treba prodrijeti kroz kožu i treći put odmah iza toga.

Utješite ih

Grlite ih, nudite umirujuće riječi i tješite dijete kroz cijeli proces. Ako je vaše dijete malo, moglo bi čak i sjediti u vašem krilu dok dobiva injekciju. Također im možete dopustiti da ponesu svoju omiljenu plišanu životinju kako bi im pravila društvo.

Nemojte koristiti prijetnje

Bez obzira na to kakva je reakcija vašeg djeteta, preporučuje se izbjegavati prijetnje i umjesto toga se oslanjati na to da se dijete osjeti što sigurnije uz vas. Vi ste njegova sigurna luka.

Koristite pozitivnu motivaciju

Ako bi pomoglo obećanje da će dobiti sladoled ili neku drugu omiljenu poslasticu, nema razloga da ne iskoristite ovu metodu. Možete ih i pohvaliti za hrabrost kako biste pomogli da sve što lakše prođe.

​​​

Reci što misliš!