#prehrana
Znate li kako zapakirana salata iz supermarketa utječe na vaše zdravlje?
Salate u vrećicama jedan su od najprodavanijih proizvoda u supermarketima. Mogu se naći zelena salata, rikula, matovilac, mrkva, radič, zelje… I na njima uglavnom stoji da su "oprane i spremne za jelo". Potrošači su se zaljubili u praktičnost salata u vrećicama, uključujući nutricionisticu Carolyn Williams.
No ono što je Williams zaintrigiralo je jesu li hranjive tvari jednake u salati iz vrećice i cijeloj glavici svježe salate s tržnice. Zato je za Cooking Light odlučila pregledati najnovija istraživanja o ovoj temi i odmjeriti praktičnost s hranjivim tvarima i sigurnošću.
Imaju li salate u vrećicama manje hranjivih tvari?
Svi proizvodi polako gube hranjive tvari nakon branja. Zelena salata ubrana u isto vrijeme imat će manje hranjivih tvari ako je u vrećici jer njena priprema i pakiranje prije slanja u trgovinu duže traju.
Međutim, mnogi prodavači sugeriraju da njihova hrana dolazi od polja do stola unutar 24 sata. I dok salate u vrećicama u početku imaju više gubitaka hranjivih tvari zbog pranja i sjeckanja, istraživanja sugeriraju da to mogu nadoknaditi zahvaljujući pakiranju uslijed kojeg su manje vremena izložene kisiku. Većina proizvođača upravo pakiranjem uspijeva održati boju listova i produžiti rok trajanja, a dodatna prednost je što niže razine kisika mogu usporiti brzinu gubitka hranjivih tvari poput vitamina C i folata. Čini se da je gubitak hranjivih tvari onda možda čak i manji u cijeloj glavici zelene salate nego u salati iz vrećice, ali to varira ovisno o vrsti salate, uvjetima skladištenja i brzini konzumiranja.
Jesu li gotove salate sigurne za jelo?
Nedavne epidemije zarazom Escherichijom coli u SAD-u značile su tisuće opozvanih vrećica rimske salate, što je dovelo u pitanje sigurnost salata u vrećicama. Rizik od kontaminacije raste što se više s hranom rukuje, a salata se može kontaminirati i ako dođe u dodir s nekim drugim vrstama salata. Međutim, kada se pravilno uzgaja, bere i skladišti, rizik da se zarazite bakterijama konzumacijom salate prilično je nizak. Također, važno je znati da su bakterije prisutne na svim salatama i zelenom povrću, i cijelim glavicama i onima pakiranim u vrećice. U intervjuu za NPR, bivši stručnjak za sigurnost hrane Kalifornijskog sveučilišta u Davisu Trevor Suslow rekao je da je postoji malo dokaza da je će salata u vrećicama biti kontaminirana u usporedbi s cijelim glavicama.
Trebamo li kupovati salate u vrećicama?
Većina ljudi još uvijek ne ispunjava dnevne preporuke za unos povrća. Međutim, prosječna osoba 2014. je pojela 10 kilograma lisnatog povrća, što je ogroman skok u odnosu na 0.63 kilograma konzumiranih 1970. godine. Nema sumnje da su salate u vrećicama odigrale veliku ulogu jer je potrošačima postalo jednostavnije nabaviti povrće i pripremiti ga. Mnogi stručnjaci za sigurnost hrane ovo povećanje unosa povrća smatraju važnijim za zdravlje od potencijalnih rizika od salata u vrećicama.
Postoji nekoliko stvari koje potrošači mogu učiniti kako bi dobili više koristi od salata u vrećicama i kako bi smanjili rizike. Evo nekoliko savjeta:
- zelenu salatu i zelje čuvajte na temperaturi od 1 do 4 stupnjeva Celzijeva
- uvijek provjerite datum upotrebe na vrećici i kupujte što svježiju salatu
- pokušajte pojesti salatu u roku od kupnje
- definitivno bacite salatu ako je izvan roka upotrebe ili lišće izgleda uvelo.
Vezane vijesti
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
-
Kad odrasteš, imaš slobodu jesti što želiš i kad poželiš. Ali važno je biti svjestan kako određena hrana utječe na naš organizam. Tijelo se s godinama mijenja i mršavljenje te očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.
-
Kaže se da smo ono što jedemo, pa bi bilo dobro pripaziti kako pripremate obroke ako želite energiju, idealnu liniju i dug život!
-
Diljem svijeta postoje milijuni ljudi koji se bore sa simptomom visokog krvnog tlaka, odnosno hipertenzije. Od 2008. godine prevalencija povišenog krvnog tlaka među odraslim osobama starijim od 25 godina bila je oko 40 posto diljem svijeta.
Izdvojeno
-
Istezanje svako jutro može poboljšati fleksibilnost i opskrbiti vas energijom za dan koji je pred vama. Većina ljudi ima potrebu protegnuti se nakon buđenja kako bi ublažili ukočenost zglobova i poboljšali cirkulaciju.
-
Gostujući kod Mile Moralić u Točki na tjedan, predsjednička kandidatkinja Ivana Kekin otkrila je što najviše zamjera aktualnom predsjedniku Zoranu Milanoviću
-
Širom Izraela u nedjelju su se oglasile sirene nakon čega je uslijedilo više raketnih napada iz smjera Libanona u kojima je ranjeno više ljudi, objavila je izraelska vojska.
-
Hrvatska još uvijek previše energenata uvozi te i dalje prevladavaju fosilni izvori, no ima sve uvjete za dobru zelenu tranziciju u kojoj će prevladavati energija iz obnovljivih izvora, naglasci su s konferencije Energetski sektor - prilike i izazovi.
Reci što misliš!