Lifestyle

#mršavljenje

Znate li koliko kalorija sagorite tijekom spavanja?

Znate li koliko kalorija sagorite tijekom spavanja?

Možda o spavanju ne razmišljate kao o vremenu tijekom kojeg sagorijevate kalorije, ali istina je da to vaše tijelo čini i tada. Da budemo jasni - sagorijevanje kalorija u toj fazi je minimalno, otprilike 40 do 55 kalorija na sat, a postoji nekoliko čimbenika koji utječu na taj broj, uključujući vašu težinu, piše Men’s Health.

Dakle, iako spavanje nije poput HIIT treninga, moglo bi vam pomoći da sagorite par stotina kalorija, ako spavate minimalni broj preporučenih sati, odnosno sedam do devet sati u noći.

Što određuje koliko kalorija sagorijevate dok spavate?

Jeste li ikada čuli za brzinu metabolizma u mirovanju? To je broj kalorija koje pojedinac sagorijeva dok je u mirovanju.

"To je u biti minimalna energija potrebna za esencijalne fiziološke funkcije koja nas održava na životu", objašnjava Alex Rothstein, instruktor za znanstveni program vježbi na New York Institute of Technology.

"Kad spavamo, odmaramo se pa se naša potrošnja kalorija temelji na tome", nastavlja, napominjući da se čimbenici koji utječu na našu potrošnju kalorija temelje na stvarima koje utječu na naš metabolizam. Te stvari uključuju količinu nemasne tjelesne mase koju imate, jeste li vježbali taj dan i koju vrstu hrane jedete.

Spavanje utječe na težinu na više načina

Postoje i drugi važni načini na koje san utječe na vašu težinu. Kada je u pitanju održavanje tjelesne težine pod kontrolom, važni su i kvaliteta i količina vašeg sna. Stalni nedostatak sna uništava vaše hormone gladi, povećavajući količinu grelina koji povećava apetit i smanjujući leptin koji suzbija apetit.

"Konzumiranje kalorija jedan je kompenzacijski mehanizam za osobu koja ne spava", kaže neurolog i specijalist za spavanje W. Chris Winter.

Drugim riječima, skloni ste jesti više. I ne samo to, već nakon samo jedne neprospavane noći, pokazala su istraživanja, posebno ste skloni jesti hranu bogatu kalorijama i mastima.

Spavanje utječe i na druge hormone koji reguliraju težinu.

"Da, nedostatak sna, čak i kratkotrajan, može rezultirati neravnotežom inzulina i glukoze", kaže Kelly Gill, specijalistica medicine spavanja u bolnici Northwestern Medicine Central DuPage.

Nedostatak sna također može utjecati na uravnoteženost kortizola i hormona štitnjače.

Spavanje također utječe na vaše treninge

Dobar noćni odmor ključan je za sve fiziološke funkcije, a njegov nedostatak može biti štetan. Kada je riječ o treningu, san "utječe na sve, od toga kako percipirate svoj trening, koliko vas umori ili koliko ste usredotočeni na formu, do toga koliko izdržljivosti i snage imate", objašnjava Rothstein.

"To onda utječe na to koliko se dobro oporavljate od treninga kako biste se prilagodili i vratili jači i otporniji."

Svima nam je potreban kvalitetan san, u trajanju od barem sedam sati u noći. Ako se borite sa spavanjem, postavite rutinu spavanja, ne gledajte televiziju prije odlaska u krevet, meditirajte i učinite sobu udobnijom i hladnijom - 18 stupnjeva Celzijevih je idealna temperatura za spavanje.


Reci što misliš!