Lifestyle

#prehrana

Devet namirnica koje ne smijete podgrijavati u mikrovalnoj pećnici

Devet namirnica koje ne smijete podgrijavati u mikrovalnoj pećnici
Thinkstock

Prije 30-ak godina u kuhinje su se polako počele uvlačiti mikrovalne pećnice i ubrzo razvile ovisnost svima koji uživaju u prednostima brzog podgrijavanja hrane. Mlađe generacije ne mogu ni zamisliti pripremu zobenih pahuljica, vruće čokolade ili kokica bez toga.

Ipak, mnogi od nas pogrešno koriste mikrovalnu pećnicu. Naravno, znamo da nikada ne smijemo u nju stavljati aluminijsku foliju, metal ili plastiku, ali postoje jednako opasni rizici koji dovode do uništavanja određenih namirnica. Za početak, mikrovalna pećnica ne kuha hranu ravnomjerno, što često znači da će sve bakterije prisutne u podgrijanoj hrani preživjeti. Zatim postoji problem mikrovalnih eksplozija koje izravno pridonose proizvodnji kancerogenih toksina. Da biste smanjili rizike, nemojte mikrovalnu pećnicu koristiti za kuhanje ili zagrijavanje ovih deset namirnica:

Tvrdo kuhana jaja

Kad se jaje skuha u mikrovalnoj pećnici, vlaga u unutrašnjosti stvara ekstremno nakupljanje pare, poput minijaturnog ekspres-lonca, do točke u kojoj jaje može eksplodirati! Što je još strašnije, jaje ne mora puknuti u mikrovalnoj pećnici dok se zagrijava, već nakon toga, što znači da vam vruće jaje može prsnuti u ruci, na tanjuru ili čak u ustima. Da ne biste svoje jaje pretvorili u parnu bombu, izbjegavajte ga stavljati u mikrovalnu pećnicu.

Izdojeno mlijeko

Mnoge novopečene majke zamrzavaju i pohranjuju svoje izdojeno mlijeko za kasniju upotrebu, što je odlična ideja, sve dok se ne zagrijava u mikrovalnoj pećnici. Na isti način na koji mikrovalne pećnice neravnomjerno zagrijavaju tanjure s hranom, one također mogu neravnomjerno zagrijati bočicu s majčinim mlijekom, stvarajući "vruće točke" koje mogu opeći dijete. Također postoji opasnost od otpuštanja kancerogenih tvari uslijed zagrijavanja plastike.

Prerađeno meso

Prerađeno meso često sadrži kemikalije i konzervanse koji produžuju njihov vijek trajanja. Nažalost, njihovo pečenje u mikrovalnoj pećnici može te tvari učiniti opasnima za vaše zdravlje, pa bismo se mogli nesvjesno izložiti kemijskim promjenama, kao što je oksidirani kolesterol, prema istraživanju u Journal of Agricultural and Food Chemistry. 

Riža

Prema podacima Agencije za standarde hrane, riža iz mikrovalne ponekad može dovesti do trovanja hranom. Problem s rižom uključuje uobičajenu prisutnost vrlo otporne bakterije zvane Bacillus cereus. Toplina ubija ovu bakteriju, ali je mogla proizvesti spore koje su otrovne, prema nalazima u International Journal of Food Microbiology - i iznenađujuće otporne na toplinu.

Piletina

Najvažnija stvar koju treba shvatiti kod mikrovalnih pećnica je da njihova toplina ne ubija uvijek bakterije. Kao takva, određena podgrijana hrana sklona bakterijama imat će veći rizik od izazivanja bolesti kada te bakterijske stanice prežive. Imajući to na umu, jasno je zašto bi piletina, koja je u opasnosti od kontaminacije salmonelom, mogla biti opasna hrana za mikrovalnu pećnicu. Prije nego što jedete piletinu, morate je temeljito termički obraditi, kako biste eliminirali sve prisutne bakterije.

Lisnato povrće

Ako želite spremiti svoj celer, kelj ili špinat za kasnije, isplanirajte ih ponovno zagrijati u običnoj pećnici, a ne u mikrovalnoj. Kada se griju u mikrovalnoj pećnici, prirodni nitrati - koji su sami po sebi vrlo dobri za vas . mogu se pretvoriti u nitrozamine, koji mogu biti kancerogeni, pokazuju studije.

Cikla

Ista kemijska konverzija koja se događa sa špinatom vrijedi i za ponovno zagrijavanje cikle i repe bogate nitratima.

Ljute papričice

Kad se ljute papričice ponovno zagriju u mikrovalnoj pećnici, kapsaicin, kemikalija koja im daje pikantan okus, ispušta se u zrak. U zraku kemikalija može opeći vaše oči i grlo. Zapravo, jedna stambena zgrada u Rochesteru u New Yorku evakuirana je nakon što je paprika iz mikrovalne pećnice prouzrokovala stanovnicima kašalj i probleme s disanjem.

Voće

Grožđe iz mikrovalne pećnice neće napraviti grožđice, ali će napraviti plazmu, što je oblik materije koja nastaje kada se plin ionizira i pušta struju. Dr. sc. Stephen Bosi, predavač fizike na Sveučilištu Nove Engleske, objašnjava da dva komada običnog grožđa u mikrovalnoj pećnici mogu stvoriti dovoljno plazme da otopi rupu kroz plastičnu posudu. Plazma se možda neće proizvoditi iz drugog voća, ali moguće je da napravite veliki nered. Cijeli plod zadržava paru ispod opne, što znači da bi voće moglo prsnuti dok se zagrijava.


Reci što misliš!