Lifestyle

#odgoj

Deset navika kojima roditelji nesvjesno štete razvoju djece

Deset navika kojima roditelji nesvjesno štete razvoju djece
pixabay

Danas postoji toliko različitih preporuka o tome kako pravilno odgajati djecu i često su prilično kontroverzne. Zato liječnici i psiholozi nastavljaju provoditi nove eksperimente i analizirati rezultate, a zatim sastavljaju nove preporuke.

Prema savjetima stručnjaka, stvari koje navodimo u nastavku štetne su za djecu, piše Bright Side.

Škakljanje

Mnogo puta odrasli žele nasmijati djecu pa ih počnu škakljati. No studija Sveučilišta u Kaliforniji otkrila je da škakljanje ne izaziva isti osjećaj kao šala. To je samo privid veselog smijeha. U ovom slučaju djeca se nekontrolirano smiju kao rezultat refleksa. 

Stavljanje igračaka u dječji krevet

Nisu svi roditelji svjesni da bebama za dobar san trebaju samo madrac i plahta. Ponekad se može koristiti i jastuk (malen i ravan), ali tek u određenoj dobi. Također, djeci nisu potrebne nikakve igračke i ukrasi. Takve stvari u mogu postati problem. Mogu probuditi dijete ili uzrokovati probleme s disanjem ako djetetu ograničavaju protok zraka. 

Trešenje

Ima dana kad je roditelj iscrpljen, a beba nikako da zaspi. Dijete u takvim situacijama nemojte tresti. Pedijatri napominju da je tada bitno riješiti sve eventualne probleme koji možda remete san, kao što su glad, mokra pelena, buka i neudobna odjeća.

Kreiranje sterilnog okruženja

Čistoća je važna, ali previše čist okoliš također je loš za razvoj djeteta. Sterilno okruženje usporava formiranje snažnog imunološkog sustava spremnog za borbu protiv infekcija te potiče alergijske reakcije poput astme, rinitisa i atopijskog dermatitisa. Najveće greške koje roditelji rade su prečesto i prekomjerno čišćenje stana i zabrana kontakta s kućnim ljubimcima. Što se dijete prije suoči s potencijalnim alergenom, to će njegov imunološki sustav brže naučiti tretirati ga kao normalnu stvar.

Prerano skidanje pelena

Nemojte očekivati da će dijete naučiti koristiti tutu prije nego što napuni godinu do godinu i pol dana. Tek u ovoj dobi djeca mogu početi pravilno reagirati na signale svog tijela. 

"Dijete će prije ili kasnije početi kontrolirati te signale. Tada će početi koristiti tutu. Mjehuru je potrebno tri do četiri godine za normalan razvoj. Mokrenje u pelenu zapravo pomaže razvoju mjehura", kaže dr. Stephen Hodges.

Nošenje cipela

Djeca u prosjeku prohodaju u dobi od godine dana. Kad se to dogodi, roditelji žure kupiti im cipelice. Istraživači se još uvijek ne slažu oko toga je li bolje hodati bos ili u obući, ali se slažu da nisu sve površine dobre za hodanje. Izvrsno je ako djeca imaju priliku hodati bosa po pijesku, travi ili glatkom kamenju. Nije idealno ako bosa hodaju po ravnim pločicama. Na taj se način mišići stopala ne razvijaju kako treba i cjelokupno opterećenje se stavlja na tetive. To može dovesti do problema u razvoju stopala.

Tjeranje djeteta da dovrši obrok

Kad dijete ne dovrši svoj obrok, roditelji počinju uvjeravati djecu, ucjenjivati ih ili im čak prijetiti da to učine. Tanjur će na kraju biti čist, ali sretni su samo roditelji. Malo ljudi zna da ovakvo ponašanje pridonosi razvoju loših prehrambenih navika. Djeca tako neće naučiti razumjeti svoja tijela, nego će naučiti prejedati se.

Hranjenje

Amy Brown sa Sveučilišta Swansea kaže da djecu ne trebamo hraniti kad su sposobna to raditi sama. 

"Djeca koju se hrani dulje nego što bi trebala vjerojatnije će imati problema s viškom kilograma u budućnosti. U procesu hranjenja teško je reći kada su djeca sita. Zbog toga se prejedaju."

Prema istraživačima, djeca koja jedu samostalno imaju sposobnost jesti vlastitim tempom i proučavati okus hrane, što im pomaže da razviju ispravan stav prema hrani.

Dijeljenje

Djeca u dobi od dvije godine stvari doživljavaju kao svoje vlasništvo. Zbog toga svakoga tko im želi nešto oduzeti tretiraju kao uljeza. Nažalost, malo roditelja to razumije, pa tjeraju djecu da dijele stvari s drugima. Psiholozi su, međutim, uvjereni da to nije dobro za djecu. Nisu u stanju izraziti svoje želje i djeluju protiv svojih želja. Na kraju odrastaju u muškarce i žene koji ne mogu reći "ne", čak ni kada je to u njihovom najboljem interesu.

Previše odjeće

Ako su dječja stopala ili šake hladni, to ne znači da je djetetu hladno. Zbog jedinstvenih karakteristika krvotoka i vaskularnog tonusa kod djece u redu je da ti dijelovi tijela budu hladniji od ostatka tijela. Zato na dijete ne treba navlačiti kape, čarape ili rukavice. Koža bi trebala moći disati i imati kontakt sa zrakom. Inače, puno je lakše i opasnije pregrijati dijete nego ga pothladiti. Najočigledniji znakovi pregrijavanja su mokar vrat i promjena boje kože, koja bi u normalnim okolnostima trebala biti blijedoružičasta. Ako je koža pretjerano ružičasta ili čak crvena, to znači da je bebi prevruće i da treba skinuti dio odjeće.

​​​​​

Reci što misliš!