Lifestyle

#prehrana

Četiri najzdravije vrste ribe i morskih plodova

Četiri najzdravije vrste ribe i morskih plodova
www.pixabay.com

Riba je puna hranjivih tvari koje pomažu vašem zdravlju. Najnovije prehrambene smjernice preporučuju jesti najmanje dvije do tri porcije tjedno.

"Većina nas još uvijek ne jede dovoljno ribe", kaže registrirana dijetetičarka i nutricionistica Bonnie Taub-Dix, kreatorica betterthandieting.com i autorica knjige Pročitajte prije nego što jedete: Od etikete do stola. 

Ako želite uključiti više morskih plodova u svoju prehranu, budite sigurni da ste odabrali prave vrste.

Divlji losos

Dobit ćete kvalitetnu dozu vitamina D, selena koji podržava vaš metabolizam, omega-3 masnih kiselina koje su zdrave masti, a štite od srčanih bolesti i vitamin B12 koji je dobar za vaš mozak i tijelo.

Bakalar

Bakalar je bijela riba. Dobar je izvor vitamina B12, proteina, fosfora i niacina. "Može dobro podnijeti različite vrste dodataka i začina a da se ne raspadne", kaže Taub-Dix. 

"Bakalar je poput praznog platna koje se dobro slaže s bilo kojim umakom", dodaje.
Istraživači njegova svojstva koja pomažu mršavljenju pripisuju velikoj količini visokokvalitetnih proteina bakalara i njegovim aminokiselinama koje pomažu u regulaciji metabolizma.

Srdele

Svježe ili u konzervi, srdele su hranjive i jeftine. Na većini tržišta možete ih pronaći soljene, dimljene ili konzervirane. 

"Ako ne odbacite kosti u srdelama, vaše će vam kosti biti zahvalne", kaže Taub-Dix. "Dobit ćete oko 40 posto preporučene dnevne vrijednosti kalcija po obroku. Budući da većina nas ne uzima dovoljno kalcija, srdele su izvrstan izbor za mnoge vrste prehrana, posebno one koje su prilagođene osobama koje ne mogu podnijeti mliječne proizvode", kaže ona.

Ova riba veličine jednog zalogaja također je prirodno bogata vitaminom D. Budući da su na dnu lanca ishrane, obično sadrže manje žive.

Kamenice

Ovi mali dragulji puni su cinka i mogu vam pomoći u kontroli težine: istraživanja pokazuju da ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom obično imaju nižu razinu cinka u usporedbi s mršavim osobama. Također su bogate željezom i selenom – jedna porcija može sadržavati od 500 do 1000 miligrama omega-3 i više od 40 posto preporučenih dnevnih vrijednosti željeza, prema Nacionalnom institutu za zdravlje.