Biznis

Istraživanje

42 posto Europljana jede ribu barem jednom tjedno

42 posto Europljana jede ribu barem jednom tjedno

Novo istraživanje Eurobarometra o potrošačkim navikama u pogledu ribarstva i akvakulture otkriva da ljudi u EU jedu morske plodove prilično redovito

Većina Europljana kaže da jede ribu jer je zdrava.

Potrošnja ribe je u porastu, 42% Europljana jede ribu /riblje proizvode barem jednom tjedno kod kuće. To naglašava potrebu da se osigura održiva opskrbu ribe na tržištu EU-a. 

Za morske plodove, postoji jaka sklonost odabira regionalnog, nacionalnog i europskog podrijetla (80%). Većina potrošača pokazuju da su htjeli isprobati nove proizvode i vrsta, što ukazuje na potencijal u diversifikaciji proizvoda. Smanjenje uvozne ovisnosti u razvoju održivog ribolova i akvakulture u EU ponovno je naglašena. 68% potrošača nagovijestilo je da će jesti više ribe, ako cijene budu niže. 

Ljudi se uglavnom kupuju ribe i morske proizvode u supermarketu, prvo na što obraćaju pažnju je izgled, zatim cijena i podrijetlo.

Europljani vjeruju sadržaju etikete, posebno kada su informacije po zakonu. 66% ispitanika ih smatra da su informacije o proizvodima jasne i lako razumljive, što pokazuje da su pravila označavanja EU funkcioniraju.

O navikama hrvatskih potrošača pročitajte na stranicama Informacijskog centra Europe Direct Zadar


Reci što misliš!