Lifestyle

#zdravlje

Istraživanje pokazalo da se povećava učestalost problema žena u menopauzi s kostima

Istraživanje pokazalo da se povećava učestalost problema žena u menopauzi s kostima
Pexels

Žene u dobi između 50 i 64 godine doživljavaju simptome menopauze koji se kreću u rasponu od uzlupanog srca do navala vrućine, vaginalne boli, tjeskobe i depresije.

Istraživanje čiji su rezultati obznanjeni Independentu dovelo je do spoznaje da se loše zdravlje kostiju kod žena u menopauzi i nakon menopauze povećava zbog starenja stanovništva diljem svijeta. Istraživači smatraju da su problemi s kostima često zanemareni kao simptom menopauze. Procjenjuje se da više od 200 milijuna žena diljem svijeta boluje od osteoporoze, dok će svaka treća u svijetu koja je starija od 50 godina doživjeti prijelom kostiju zbog tog stanja.

Osteoporoza dovodi do toga da kosti postaju krhke, a to je zdravstveno stanje općenito uzrokovano hormonalnim promjenama i nedostatkom kalcija ili vitamina D. Dr. Steven R. Goldstein, profesor porodništva i ginekologije na NYU Grossman School of Medicine i predsjednik Međunarodnog društva za menopauzu, rekao je: "U cijelom svijetu osteoporoza uzrokuje više od 8.9 milijuna prijeloma godišnje. Posljedice ovoga su iznimno ozbiljne, a 21 posto žena koje dožive prijelom kuka umire u roku od godine dana. Osim toga, loše zdravlje kostiju stavlja ogroman teret na zdravstvene i socijalne sustave globalne skrbi."

Međunarodno društvo za menopauzu preporučuje ženama da očuvaju zdrave kosti povećanjem konzumacije hrane bogate kalcijem, vitaminom D i proteinima, kao i vježbanje za očuvanje mišićne mase, suzdržavanje od pušenja i smanjenje upotrebe alkohola.

​​​