Lifestyle

#odgoj

Stručnjaci upozoravaju na štetnu naviku u odgoju djece koja čini više štete nego koristi

Stručnjaci upozoravaju na štetnu naviku u odgoju djece koja čini više štete nego koristi
Pixabay

Svi smo svom uzrujanom ili ljutitom djetetu rekli da se smiri u pokušaju da okončamo neku nelagodnu situaciju, ali stručnjaci kažu da bismo se trebali suzdržati od izgovaranja te fraze.

Novi savjeti za roditeljstvo kažu da je to "odbacivanje djeteta" i dolazi se do zaključka da dijete ne smije osjećati ono što osjeća i da je poželjno da to prekine. Iako to možda nije ono što mislite, upravo taj rezultat takvom frazom postižete.

Izljevi bijesa i frustracije

Kad se naša djeca uzrujaju, osobito ako su mlađa, ponekad može biti teško i frustrirajuće i shvatiti što se događa. Predškolci i mala djeca često su skloni napadima bijesa. Plakat će, vikati i prosvjedovati, a ponekad se i baciti na tlo. "Smiri se" u takvim situacijama najčešće prirodno izađe iz vaših usta i važno je znati da vas to ne čini lošim roditeljima. Čini vas osobama koje se bave malim ljudima, a to nije nimalo lagan posao.

Ipak, s napadajima bijesa teško je nositi se, ali ovaj izraz zapravo ne rješava problem. Bez obzira na to je li vaše dijete uzrujano zbog toga što mu je rečeno "ne" ili je dobilo naredbu da ide u krevet, važno je ne obezvrijediti njegove osjećaje i ne zanemariti kako se doista osjeća. Ako kažete "smiri se", možda će se zatvoriti prema vama. Zanemarite li njihove osjećaje, oni neće imati priliku naučiti kako se nositi s onim što ih je uznemirilo, što ih u konačnici može dovesti do većih problema u odrasloj dobi.

Izljevi bijesa se događaju jer djeca ne znaju nositi se sa svojom uzrujanosti. Svim roditeljima glavni je zadatak naučiti djecu kako se hvatati ukoštac s vlastitim emocijama. Postavljajte pitanja, podržavajte ih, ostanite mirni i dozvolite im da osjete sve osjećaje, pa i uznemirenost, frustraciju, tugu i ljutnju. Recite im da je u redu osjećati se tako, priznajte da primjećujete da nisu sretni i pokažite interes za uzroke njihovog raspoloženja.

​​​​​​​

Reci što misliš!