Lifestyle

#zdravlje

Zabrinjavajući podaci - tjelovježba dovodi do povećanja nakupina kalcija u arterijama

Zabrinjavajući podaci - tjelovježba dovodi do povećanja nakupina kalcija u arterijama
istock

Istraživanje provedeno od strane britanskih stručnjaka donosi neke nove, paradoksalne podatke. Došli su do zaključka da tjelovježba povećava količinu plaka (nakupina kalcija) u arterijama, što je povezano s opasnošću od srčanih bolesti, izvještava Daily Mail.

Pacijenti kojima je pronađena vrijednost kalcija iznad 100 jedinica podvrgavani su preventivnoj terapiji za sprječavanje srčanog i moždanog udara. Međutim, podvrgavanjem CT-snimanju zdravih ljudi, koji uz to i održavaju redovitu tjelesnu aktivnost, došli su do zaključka da takvi pojedinci gomilaju veće količine kalcija u krvnim žilama.

Nemojte prestati vježbati

Istraživači su naglasili da ovo ne znači da je tjelovježba loša za srce i tvrde da je održavanje fizičke aktivnosti i dalje jedan od najboljih načina za smanjenje rizika kardiovaskularnih bolesti. Ali ovaj paradoks zapravo ukazuje da veće količine kalcija u žilama nisu toliko jasan indikator nezdravog srca kako se dosad smatralo.

Ove nakupine kalcija u obliku plaka sužavaju krvne žile i čine ih manje elastičnima, što otežava protok krvi do vitalnih organa. Povišene razine plaka u krvnim žilama dosad su se povezivale isključivo s lošim životnim navikama, kao što su pušenje, pijenje alkohola i pretilost. 

Različite vrste nakupina kalcija

Stručnjaci Sveučilišta u Leicesteru upozoravaju da treba biti oprezan s rezultatima CT-snimanja jer količinu nekalcificiranog plaka treba doživjeti ozbiljnije nego količinu kalcificiranog plaka. Na CT-snimkama se ta razlika ne vidi. Po uzorku 25.485 zdravih odraslih osoba, testiranih kroz period od tri godine, utvrđeno je da su oni koji su najviše vježbali imali najveće količine kalcija u žilama. Također se pretpostavlja da je tjelovježba pridonijela sužavanju arterija zbog mehaničkog opterećenja, kao i zbog visokog krvnog tlaka.

Profesor Eliseo Guallar sa sveučilišta Johns Hopkins u SAD-u je zaključio: "Pacijenti i liječnici moraju uzeti u obzir da fizička aktivnost može ubrzati gomilanje kalcija u krvnim žilama. Ali prednosti tjelovježbe i njene prednosti za zdravlje su nedvojbene. Također je moguće da se ovo povećanje kalcifikata u krvožilnom sustavu ne mora odraziti u vidu opasnosti od kardiovaskularnih bolesti. Nekalcificirani plak, nastao uslijed nezdravih životnih navika, nešto je na što treba paziti puno više nego na kalcificirani, nastao uslijed tjelovježbe."

Potrebna su dodatna istraživanja

Znanstvenici smatraju da ovaj paradoks treba još dodatno istraživati iz različitih kutova. Ono što zabrinjava je što u slučaju da tijelo stvara kalcifikate unutar krvnih žila tjelovježba nije sredstvo da se to zaustavi ni smanji. Svakako se savjetuje ustrajati u fizičkim aktivnostima, a uz to ovom problemu treba doskočiti na druge načine.