Lifestyle

#fitness

Sedam savjeta uz koje ćete spriječiti neugodne ozljede za vrijeme treninga

Sedam savjeta uz koje ćete spriječiti neugodne ozljede za vrijeme treninga
Thinkstockphotos.com

Bavljenje sportom ima značajne prednosti za poboljšanje kvalitete života, ali uvijek postoji druga strana medalje, a to je mogućnost ozljeda pri treninzima. Stoga je potrebno poduzeti sve mjere da bi se ta mogućnost smanjila na minimum.

Razlozi ozljeda su najčešće loša tehnika izvođenja vježbi, neujednačen napor, nagle promjene intenziteta i neprirodni pokreti. Za svaku vrstu aktivnosti postoje različite mjere opreza, a portal Step To Health nam donosi neke uobičajene načine za prevenciju. Savjeti koje ćemo navesti nisu izolirani, dakle najbolje djeluju ako se primjenjuju u kombinaciji. Još je važno znati da veću šansu za ozljede mogu imati žene zbog specifičnih fizioloških karakteristika, a to su veća mogućnost za nižu razinu kalcija i vitamina D, posebno za vrijeme menopauze, šira zdjelica, manja elastičnost prednjeg križnog ligamenta koljena itd.

Zagrijavanje

Prvo pravilo za sprječavanje ozljeda je propisno zagrijavanje prije tjelesne aktivnosti. Premda je ovo izuzetno važno, ljudi koji se bave sportom dulje vremena ponekad postanu previše samouvjereni. Koliko god bili u formi, to nikako nije znak da vam zagrijavanje nije potrebno. Profesionalni sportaši ovo rade bez ikakve iznimke. Prosječno trajanje zagrijavanja mora biti petnaestak minuta.

Korištenje ispravnih tehnika

Učestalo treniranje bez ozljede ne znači da ste usavršili i tehniku izvođenja određenih vježbi. Moguće je čak da ste u nekom dijelu tijela nagomilali opterećenje koje će doći na naplatu prije ili poslije u obliku neke vrste ozljede. Stručnjaci smatraju da se potrebno posavjetovati s profesionalnim trenerom, barem u počecima.

Dovoljna količina vode

Hidratacija je ključna jer treninzima gubimo puno tjelesne tekućine. Vrućina to pospješuje, a potrebno je postepeno nadoknađivati taj gubitak da održimo homeostazu i olakšamo oporavak tijela nakon aktivnosti. Nedostatak tekućine uzrokuje slabost, nedostatak koncentracije i lošiju koordinaciju pokreta. 

Poznavanje vlastitih granica

Sport nije samo fizička aktivnost već sadrži i mentalni aspekt. Nerijetko nastojimo napraviti više od onoga što naše tijelo može podnijeti. Potrebno je slušati signale koje nam tijelo šalje.

Pravilna prehrana u skladu s vrstom fizičkog opterećenja

Iako je zdrava i uravnotežena prehrana imperativ za sve i postoje generički preporučene količine svih makronutrijenata, potrebno je uskladiti namirnice koje unosimo u svoje tijelo s vrstama aktivnosti kojima se bavimo. Ovdje nam također mogu pomoći stručnjaci, nutricionisti i osobni treneri.

Masaže nakon treninga

Vrlo učinkovite za oporavak mišića, masaže pružaju i mentalnu relaksaciju. Jednom tjedno više je nego dovoljno. 

Odmor nakon treninga

Izuzetno važan, ali često zanemaren, odmor pomaže da se mišići potpuno oporave. U profesionalnom sportu ovo je jako teško uskladiti zbog tijesnih rasporeda, ali zanemarivanje može dovesti do ozbiljnih ozljeda. 

​​​​​​​​​

Reci što misliš!