Lifestyle

#prehrana

Pet razloga zašto vas tijelo "traži slatko" nakon svakog ručka

Pet razloga zašto vas tijelo

Neki ljudi imaju naviku poslije ručka ili slanog jela obavezno pojesti nešto slatko. Prevelika konzumacija šećera može dovesti do niza zdravstvenih problema uključujući karijes, dijabetes i bolesti srca.

Najteže je kontrolirati želju za slatkim, smatraju mnogi. Iz tog razloga su liječnica Michaela Crupaina i liječnik Mehmet Oz za Real Simple objasnili zašto imamo želju za šećerom nakon jela – i kako tu želju smanjiti.

1. Snaga navike

Kako se pokazalo, žudnja za šećerom često je navika, prenosi 24 sata.

Hormon dobrog osjećaja koji se oslobađa nakon uživanja u omiljenom desertu zove se dopamin, a hormon koji regulira razinu šećera u krvi zove se inzulin.

Rješenje: Pokušajte pronaći zdravu zamjensku naviku

Kako bi otklonili naviku pretjeranog uživanja u slatkišima nakon jela, dr. Crupain predlaže pronalaženje zdrave, zamjenske navike nakon večere kako bi ‘reprogramirali’ mozak. To može biti ​​telefonski razgovor s prijateljem, gledanje omiljene emisije ili opuštajuća kupka.

Osim toga, umjesto slatkiša s pretjeranom dozom šećera možete uzeti kocku tamne čokolade, koja može zadovoljiti želju za slatkim.

2. Hormoni gladi

Ako ne jedete dovoljno ili ne održavate uravnoteženu prehranu, moguće je da tijelo ne oslobađa dovoljno grelina.

Rješenje: Pokušajte održavati zdraviju, uravnoteženu prehranu

Jedenje zdravih ugljikohidrata može pomoći. Kako bi šećer u krvi bio uravnotežen, dr. Oz preporučuje unos zdrave količine proteina i hrane bogate vlaknima. To će vam dati energiju koja vam je potrebna.

Prebrzo konzumiranje hrane može rezultirati željom za više hrane i slatkiša.

3. Niska razina serotonina

Ako ste se ikada zapitali zašto svaki put nakon teškog radnog dana trebate nešto nezdravo ili slatko, to bi moglo imati veze s razinom serotonina. Serotonin pomaže u regulaciji raspoloženja, pa je potpuno logično da tijelo žudi za njim kada smo tjeskobni, pod stresom ili depresivni.

Rješenje: Pronađite zdrave načine za upravljanje razinom anksioznosti i stresa

Naravno, to je lakše reći nego učiniti, ali upravljanje tjeskobom i stresom definitivno može pomoći u suzbijanju želje za šećerom, ali i mnogih drugih pozitivnih stvari.

Prema dr. Ozu, razina kortizola raste kad ste pod stresom i može uzrokovati da budete gladniji, potičući želju za šećerom.

4. Nedostatak sna

“Nedostatak sna povezan je s prejedanjem, osobito s prekomjernom konzumacijom nezdrave hrane. Pokušajte spavati barem osam sati. To će smanjiti vašu žudnju za nezdravim i slatkim”, kaže dr. Crupain.

Rješenje: Uspostavite rutinu spavanja

Nemojte vježbati dva do tri sata prije spavanja, izbjegavajte drijemanje koje je dulje od 20 minuta, pokušajte se probuditi i zaspati svaki dan u isto vrijeme i nemojte koristite telefon sat vremena prije odlaska u krevet. Ako i dalje imate problema sa spavanjem, mogli biste imati nesanicu. Ako je to u pitanju, razgovarajte sa svojim liječnikom kako bi vam propisao potrebnu terapiju.

5. Nedostatak hranjivih tvari

Ako vam se vrti u glavi bez šećera ili imate kronično jaku želju za slatkim, vrijeme je da odete liječniku. Na primjer, to može biti uzrok neravnoteže šećera u krvi, poput hipoglikemije.

Rješenje: Posavjetujte se s liječnikom

Bilo da se radi o nedostatku prehrane ili dubljem zdravstvenom problemu, najbolje je konzultirati se sa stručnjakom, prenosi 24 sata.

​​

Reci što misliš!