Lifestyle

#odgoj

Treba li djecu nagrađivati novcem, ili je to kontraproduktivno?

Treba li djecu nagrađivati novcem, ili je to kontraproduktivno?
Emica Elvedji/PIXSELL

Dok mnogi roditelji smatraju da nagrađivanje djece novcem nije dobro, brojni stručnjaci govore da postoje slučajevi u kojima to funkcionira.

Roditelji uvijek nastoje motivirati djecu da obavljaju kućanske poslove, izvršavaju svoje dnevne zadatke ili naprosto poštuju određena pravila ponašanja. Međutim, metode kojima se koriste nerijetko izazivaju podijeljena mišljenja, a na odabir tih metoda utječu svjetonazori roditelja kao i reakcije okoline i informacije koje su roditeljima dostupne putem različitih medija.

Jedno od pitanja koje roditelje muči je u kojim slučajevima i treba li uopće stimulirati i usmjeravati dječje ponašanje novcem. Neki misle da takav pristup rezultira razmaženom djecom, dok velik broj stručnjaka drži da se ovakva metoda treba primjenjivati u određenim slučajevima.

Slučajevi u kojima je poželjno stimulirati ponašanje djece novcem

Stranica Coupon Follow provela je anketu među roditeljima i došla do zaključka da čak 80 posto roditelja koristi novac kao stimulaciju za obavljanje kućanskih poslova, preko 70 posto roditelja nudi djeci novac kao nagradu za dobro ponašanje, a gotovo pola njih uskraćuje džeparac djeci ako ne zadovolje određena očekivanja.

Mnogobrojna istraživanja na ovu temu potvrdila su da ovakve metode djeluju poticajno na djecu tako da usvajaju i ponavljaju pozitivne obrasce ponašanja i grade svoje samopouzdanje, kao i povezanost sa svojim roditeljima. Ključno je, naime, da su sve nagrade jasno iskomunicirane i povezane s očekivanim ponašanjem, da je ta povezanost djeci logična i da slijedi netom nakon i u nedvosmislenoj vezi s obavljanjem određenog zadatka.

Slučajevi u kojima nije poželjno stimulirati ponašanje djece novcem

Problemi nastaju kad roditelji sami nisu sigurni kako provesti nagrađivanje djeteta novcem i kad pravila nisu unaprijed i jasno razrađena. Ako dijete ne razumije što se od njega očekuje, jasno je da će rezultati izostati. Također, ako se djeci za svaku sitnicu i prečesto nudi novac u svrhu nagrade, metoda postaje znatno manje efikasna.

U konačnici, metoda ne funkcionira osobito u slučajevima kad se novčana nagrada koristi kao podmićivanje djece. Portal Empowering Parents navodi ovo kao najčešću pogrešku koju roditelji rade. Ovakvi poticaji djeluju kontraproduktivno i potiču djecu na negativno ponašanje.


Reci što misliš!