Lifestyle

#odgoj

Pet mitova o odvikavanju djece od pelena u koje biste trebali prestati vjerovati

Pet mitova o odvikavanju djece od pelena u koje biste trebali prestati vjerovati
www.profimedia.hr

Vaše dijete skida pelene? To je jedna od većih prekretnica za roditelje i djecu, a koja često završi kao jedna od najizazovnijih. I u tom procesu nimalo ne pomaže gomila informacija, od kojih je većina netočna.

Kirsty Ketley, majka dvoje djece i savjetnica za roditeljstvo, za The Sun je otkrila pet mitova o odvikavanju od pelena koje bi roditelji trebali ignorirati.

1. mit: Postoji optimalna dob kad će dijete biti spremno za taj korak

Možda ste pročitali da dijete mora imati točno dvije godine i tri mjeseca u trenutku kad postane spremno za skidanje pelena. Ne, vaše dijete bit će spremno kad bude spremno. Obično je to između 2. i 3. godine, ali može se dogoditi prije ili poslije. Osim što dijete mora biti fizički spremno za taj važan korak, mora biti i emocionalno spremno, za što je obično potrebno duže vrijeme.

Znakovi koji ukazuju da je dijete spremno za učenje na obavljanje nužde na WC-u su suha pelena duže vrijeme, možda sami iskazuju želju za korištenjem WC-a ili tute, samouvjereni su i neovisni u drugim stvarima. Bilo bi korisno da dijete samo zna obući i skinuti gaćice i da je svjesno toaleta i onoga što se na njemu i u njemu događa.

2. mit: Dječake je teže trenirati nego djevojčice

Ovo je izjava koja se često može čuti, ali spol ne čini razliku. Nije točno da je jedan spol bolji od drugog.

3. mit: Bolje je odvikavati dijete od pelena ljeti nego zimi

Ako je dijete spremno, nebitno je je li ljeto ili zima. Roditelji se moraju opskrbiti zalihama donjeg rublja i krpama kojima će obrisati pod u slučaju da se nužda dogodi na nezgodnom mjestu. 

4. mit: Noćna pelena mora biti suha

Djeci se do osme godine može dogoditi da se pomokre u krevet pa suha pelena ne mora biti preduvjet za odvikavanje. Ograničavanje pijenja sat vremena prije spavanja može pomoći. Neka djeca imaju suhu pelenu cijelu noć pa je koriste čim se probude. Ako vaše dijete ima više od osam godina i još uvijek mokri u krevet, posjetite liječnika i obratite mu se za pomoć i savjet.

5. mit: Djeca trebaju koristiti toalet, a ne tutu

Neka djeca, osobito ona koja imaju stariju braću i sestre, od početka radije koriste WC. To ne treba obeshrabriti, ali u redu je i da koriste tutu dok ne uspostave ravnotežu. Ako vaš mališan radije sjeda na tutu, to je u redu. Ipak, Ketley preporučuje da tutu držite u kupaonici, umjesto da dijete uči da je dobro obavljati nuždu u bilo kojoj prostoriji u kući.