Lifestyle

#probava

Pet ključnih stvari koje stolica otkriva o vašem zdravlju

Pet ključnih stvari koje stolica otkriva o vašem zdravlju
Shutterstock

Svaki čovjek obavlja veliku nuždu. Manje je poznata činjenica da izmet zapravo može biti pokazatelj širih zdravstvenih problema. Liječnik s odjela hitne pomoći i youtuber Jordan Wagner u novom videu naveo je pet slučajeva u kojima su izgled, oblik, miris ili tekstura vaše stolice alarm za uzbunu.

Stolica tanka poput olovke

"Stolica koja je povremeno tanka poput olovke nije razlog za zabrinutost. Vjerojatno je posljedica kontrakcija mišića u debelom crijevu. Ali ako dođe do iznenadne ili dosljedne promjene u stolici te je ona cijelo vrijeme tanka, to može značiti da je došlo do začepljenja debelog crijeva i da trebate posjetiti liječnika", kaže Wagner.

Masna stolica

Ovo bi mogao biti znak da tijelo ne može pravilno probaviti masti, tvrdi liječnik.

"Promjene konzistencije mogu biti uzrokovane infekcijom ili stanjima poput celijakije, pankreatitisa ili čak nekim oblicima raka", ističe.

Stolica crne boje

Čest uzrok crne stolice su dodaci željeza. 

"Međutim, to može biti znak da gubite krv negdje u gastrointestinalnom traktu", kaže Wagner. 

Stoga, ako se to događa, a ne uzimate željezo, posjetite liječnika.

Druge promjene boje stolice

"Na boju stolice utječe hrana koju jedete, ali i bakterije koje žive u debelom crijevu. Općenito, promjena boje stolice obično nije razlog za zabrinutost", dodaje liječnik.

Stolica koja nalikuje kuglicama

Wagner kaže da je ovo znak zatvora. 

"Samo zato što ste otišli na zahod, ne znači da nemate zatvor. Nepijenje dovoljnih količina vode može dovesti do nakupljanja otpada i pogoršati situaciju", poručio je.


Reci što misliš!