Lifestyle

#zdravlje

Liječnici upozoravaju da ne biste smjeli sjediti na WC školjci duže od deset minuta

Liječnici upozoravaju da ne biste smjeli sjediti na WC školjci duže od deset minuta
Shutterstock

Mnogi ljudi u stanju su satima biti u kupaonici. Dok obave veliku nuždu ponekad čitaju novine ili igraju igre. Međutim, dr. Karan Raj iznio je ozbiljno upozorenje.

Na TikToku je poručio da na WC-u ne bismo smjeli provoditi više od 10 minuta.

"Prvo, zbog naprezanja. Svi imamo analne jastučiće, u njima se nalaze krvne žile. Ako se naprežete predugo, ove krvne žile mogle bi nabubriti i uzrokovati hemeroide", kaže.

Druga stvar koju navodi također može uzrokovati hemeroide.

"Gravitacija vam nije prijatelj. Što duže vremena provodite na WC-u, to se duže krv skuplja u rektalnim venama, a to također uzrokuje hemeroide", pojašnjava.

Hemeroidi su kvržice koje mogu biti izuzetno bolne, a mogu se pojaviti unutar ili izvan rektuma. Obično se povlače same od sebe nakon par dana, ali preporučuje se održavati intimno područje čistim i suhim te smanjiti unos alkohola i kofeina.

Također, preporuka stručnjaka je piti puno tekućine i jesti puno vlakana kako bi izmet bio mekan.

"Osim ako nemate specifično zdravstveno stanje, trebali biste težiti unosu 20 do 30 grama vlakana dnevno", dodao je dr. Karan.

Vlakna u prehrani povezuju se s manjim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka crijeva, a i dulje nas čine sitima.


Reci što misliš!