Lifestyle

#prehrana

Deset namirnica s visokim udjelom vlakana koje će vam olakšati veliku nuždu

Deset namirnica s visokim udjelom vlakana koje će vam olakšati veliku nuždu

Zatvor je prilično neugodan, ali dobra je vijest da nekoliko promjena u prehrani može vratiti crijeva u rutinu

Ako ne postoji zdravstveni uzrok, neke namirnice koje preporučuju stručnjaci pomoći će vam da lakše obavite veliku nuždu.

Batat

Ovo ukusno povrće izvrsno je za probavni sustav. Slatki krumpir prepun je hranjivih sastojaka, od vlakana do vitamina A i B6 te kalija.

Kruške

Kruške su bogate vlaknima. Jedna kruška sadrži šest grama vlakana, što je ekvivalentno 21 posto preporučene dnevne vrijednosti. Preporučeni unos vlakana je približno 25 do 30 grama dnevno. Također sadrže puno sorbitola. Sorbitol je vrsta ugljikohidrata koja se obično nalazi u voću, a sorbitol privlači vodu u debelo crijevo, što potiče rad crijeva.

Špinat

Špinat je vrlo dobar izvor mnogih različitih vitamina i minerala. No sirovi špinat ima vrlo malo vlakana, što znači da će vaše tijelo akumulirati više plina kada ga konzumirate.

Suhe šljive

Suhe šljive sadrže mnogo prirodnih šećera, koji potiču crijevne bakterije da omoguće lakši prolaz stolice. Oni također privlače vodu u crijeva. Suhe šljive sadrže i klorogenske kiseline, koje se nalaze i u kavi te potiču na obavljanje velike nužde.

Grah

Grah je jedna od najboljih namirnica koju možete jesti. Bogat je vlaknima (posebno netopivim koja održavaju kretanje probavnog trakta), regulira šećer u krvi i može zaštititi od srčanih bolesti.

Jabuke

Jabuke su građene od netopivih vlakana, koja ubrzavaju prolazak stolice kroz crijeva. Jabuke također sadrže pektin, koji normalizira stolicu.

Cikla

Cikla je dobra za probavu i sadrži malo plina. Dobar je izvor folata, a kuhana sadrži puno vitamina C i riboflavina.

Peršin

Peršin je izvrsno sredstvo za čišćenje crijeva zbog diuretičkog učinka. Zbog sadržaja enzima je odlična pomoć u probavi, a posebno je koristan jer pomaže jetri u preradi proteina i u povećanju metabolizma masti.

Smokve

Smokve mogu pomoći u ublažavanju zatvora jer su izvor vitamina B6, koji pomaže u održavanju zdrave razine kolesterola, što dovodi do lakše probave hrane. 

Mrkva

Ovo povrće ne samo da daje bolji okus bilo kojem jelu koje pripremate nego ima i zdravstvene prednosti. Mrkva je dobar izvor vlakana, a postoje istraživanja koja sugeriraju da kuhana mrkva ima veću razinu beta-karotena od sirove.