Lifestyle

#djeca

Četiri zanimljivosti o dječjim zubima koje možda niste znali

Četiri zanimljivosti o dječjim zubima koje možda niste znali
Thinkstock

Budući da je za pravilnu njegu zubi vašeg mališana važno znati od čega se sastoje, u nastavku možete pročitati kada nastaju mliječni zubi, koliko ih ima i čemu služe.

Mliječni zubi počinju se stvarati u majčinoj utrobi

Zubi djeteta počinju se stvarati kada se dijete razvija u majčinoj utrobi. Ovaj proces počinje između šestog i osmog tjedna trudnoće i nastavlja se tijekom drugog stanja žene. U trenutku rođenja prijelazni ili mliječni zubi već su smješteni unutar čeljusti, gdje će ostati do trenutka nicanja. Kad se bebe rode, zubi se ne vide u ustima, ali su tu, skriveni ispod desni.

20 mliječnih zubi

Broj mliječnih i trajnih zubića nije isti. Djeca će imati 20 mliječnih zubića, dok je trajnih 32.

Struktura

Boja mliječnih zubi je mnogo bjelja te su manji u odnosu na trajne zube.

Mliječni zubi su vrlo bitni za razvoj djeteta

Iako mnogi odrasli ne vjeruju u to, mliječni zubi su vrlo važni za djecu. Bitni su za žvakanje, jelo i govor jer pomažu u izgovoru različitih fonema. Oni također imaju društvenu i estetsku ulogu jer se djeca izražavaju i povezuju s drugima kroz osmijeh. Također, vrlo vrijedna funkcija koju imaju je zadržavanje prostora za trajne zube koji se razvijaju unutar čeljusti. Stoga, kad izbiju, mliječni zubi djeluju kao vodiči koji omogućuju pravilno postavljanje trajnih zubi.

​​​​​​​​​

Reci što misliš!