Lifestyle

#zdravlje

Šest pravila zdravog života uz koja ćete "doživjeti stotu"

Šest pravila zdravog života uz koja ćete
Thinkstock

Zahvaljujući naprednim istraživanjima i inovacijama, danas je moguće živjeti dulje, snažnije i zdravije.

Dok se očekivani životni vijek u SAD-u smanjio za cijelu godinu tijekom prve polovice 2020., prema izvješću CDC-a, to se uglavnom pripisuje pandemiji covida-19. Prije koronavirusa, 2019., očekivani životni vijek u SAD-u iznosio je 78.8 godina, što je za desetinu više nego 2018. 

Sergey Young dugo godina istražuje dugovječnost i veći dio svoje karijere proveo je prikupljajući informacije od vodećih svjetskih zdravstvenih stručnjaka, liječnika, znanstvenika i nutricionista iz čitavog svijeta. Za CNBC je otkrio što govori ljudima kad ga pitaju koja pravila slijediti ako želimo duže živjeti.

1. Redovito obavljajte preglede

Rana dijagnoza ključna je za prevenciju bolesti i pad povezan sa starenjem, stoga je važno redovito obavljati preglede. U najmanju ruku, smatra Young, važno je obaviti sistematski pregled jednom godišnje.

2. Neka vam hrana bude lijek

Loša prehrana vodeći je okidač nezaraznih bolesti u svijetu i godišnje ubije najmanje 11 milijuna ljudi. 

Zato Young preporučuje slijediti nekoliko pravila:

  • Jedite više biljaka: Kako biste smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, pokušajte osigurati da svaki obrok sadrži barem jednu namirnicu biljnog podrijetla. U ručak i večeru možete ubaciti brokulu, cvjetaču, šparoge ili tikvicu, dok za međuobrok možete odabrati bobičasto voće, orahe ili svježe povrće. 
  • Izbjegavajte prerađenu hranu: Mnogi proizvodi danas su puni soli, šećera, zasićenih masti i kemijskih konzervansa. Studija iz 2019. godine, provedena na 20 tisuća muškaraca i žena u dobi od 21 do 90 godina, pokazala je da prehrana bogata prerađenom hranom povećava rizik od smrti bilo kojeg uzroka za 18 posto. 
  • Pijte više vode: Većina ljudi pije premalo vode. Bočicu vode s kriškama limuna možete uvijek držati pri ruci. 
  • Uključite zdrave masti: Nisu sve masti loše. Lipidi visoke gustoće (HDL), uključujući mononezasićene i polinezasićene masti, smatraju se "dobrim mastima" i bitni su za zdravo srce, protok krvi i krvni tlak.

3. Krećite se (da, hodanje se računa)

Samo 15 do 25 minuta umjerenog vježbanja dnevno može produžiti život za tri godine ako ste pretili, a za sedam godina ako ste u dobroj formi, kaže Young da je pokazalo jedno istraživanje.

"Pokušavam se usredotočiti na određenu vrstu vježbe koju radim. Sve što vas natjera da ustanete sa stolca, redovito se krećete i intenzivnije dišete, pomaže. Metoda koju osobno prakticiram i preporučujem je hodanje", pojašnjava.

Brzo hodanje može poboljšati kardiovaskularno zdravlje i smanjiti rizik od pretilosti, dijabetesa i visokog krvnog tlaka. Može čak i ublažiti simptome depresije i tjeskobe.

4. Prakticirajte post

Klinički podaci pokazuju da povremeni post može poboljšati stabilnost inzulina, razinu kolesterola, krvni tlak, mentalnu budnost i energiju.

"Započeo sam sa 16:8 metodom. Sve obroke jedem u periodu od osam sati, na primjer između 8 i 16 sati ili 10 i 18, a ostatak vremena postim", kaže Young.

Imajte na umu da post ili dijeta s ograničenim kalorijskim unosom nisu za svakoga i posavjetujte se s liječnikom prije nego što ih počnete prakticirati.

5. Radite na rješavanju loših navika

Jedna od najštetnijih navika je prekomjerna upotreba alkohola. Studije pokazuju da ona može pridonijeti oštećenju jetre i gušterače, visokom krvnom tlaku i oslabjeti imunološki sustav. Velika količina šećera u prehrani je također loša navika. Šećeri iz voća, povrća, pa čak i žitarica, imaju važnu ulogu u zdravoj prehrani, ali višak šećera u bilo kojem obliku je štetan. Young stoga izbjegava prerađenu hranu i slatka pića. Također, savjetuje da prestanete pušiti, ako vam je to porok.

6. Spavajte

Nekoliko studija potvrdilo je da manjak sna skraćuje život. Prema novijim studijama, nedovoljno sna i nekvalitetan san dovode do niza poremećaja kao što su hipertenzija, pretilost i dijabetes te oslabljeno funkcioniranje imunološkog sustava. Ciljajte odspavati barem sedam sati u noći. Zamračite sobu i uklonite iz nje elektroničke uređaje.


Reci što misliš!