#zdravlje
Jeste li znali da je pečenje najnezdravija metoda pripremanja mesa?
Je li vas nekad zabolio trbuh nakon što ste pojeli pečeno meso? Ako da, onda niste jedini, pokazalo je novo istraživanje.
Naime, istraživači su analizirali kako različite metode pripreme mesa utječu na ljudsko tijelo te su ustanovili da je prženje mesa najgora metoda.
Studija je objavljena u časopisu Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, a istraživalo se kako različiti načini kuhanja i pripreme mesa utječu na “probavljivost mišićnih proteina u gastrointestinalnom traktu”.
Istraživači su ispitivali sljedeće metode: kuhanje, prženje, roštiljanje, priprema u mikrovalnoj pećnici, pečenje, kuhanje na pari, pirjanje i sous vide metoda kojan podrazumijeva da hranu treba zatvoriti u plastičnu vrećicu i pri tome eliminirati sav zrak.
Ova posljednja metoda pokazala se kao najbolja, odnosno meso pripremljeno na takav način najlakše se probavlja. Hrana tako postaje znatno lakša za probaviti, pokazalo je istraživanje.
Sous vide, što na francuskom znači “pod vakuumom”, odnosi se na postupak vakumiranja hrane u vrećici, a zatim kuhanja na vrlo preciznoj temperaturi u vodenoj kupelji. Ova tehnika daje rezultate koje je nemoguće postići bilo kojom drugom metodom kuhanja.
S druge strane, pečenje i dinstanje mesa imaju najmanje poželjne učinke na probavu, prenosi Eat this. Prema rezultatima, ove dvije posebne metode kuhanja mesa “mogu izazvati nepovoljne promjene”, poput viška proizvodnje G.I. kiseline, povećanje spojeva koji mogu uzrokovati stvaranje plinova i “smanjenje osjetljivosti proteina tijekom probave u probavnom sustavu”.
Vezane vijesti
-
Hamburgeri, hrenovke i začinjeni pileći batci neki su od omiljenih zalogaja, ali ne radi se baš o najboljem izboru kad je meso u pitanju. "No ne morate izbaciti meso iz prehrane da biste bili zdravi", smatra Kris Sollid, direktor Nutrition Communicationsa u Međunarodnoj zakladi Vijeća za informacije o hrani.
-
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
-
Iako je meso važan dio prehrane, prevelika konzumacija može biti štetna za vaše zdravlje. To ne znači da biste se trebali potpuno odreći mesa, ali je dobro biti informirani o tome što pretjerani unos mesa može učiniti vašem tijelu.
-
Ljudi u srednjim godinama koji polovinu dnevno potrebnih kalorija u organizam unose iz ugljikohidrata žive nekoliko godina dulje od skupine koja prehranu temelji na mesu i što manjoj količini ugljikohidrata, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u petak stručnome časopisu Lancet.
Izdvojeno
-
Centar za poslovnu etiku Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u suradnji sa Sveučilištem u Scrantonu (Pensivlanija, USA), Sveučilištem u Ljubljani i Sveučilištem u Zadru organizira međunarodni interdisciplinarni simpozij na temu: "Turizam, ekonomija i poslovna etika".
-
Jedna od najvećih prepreka u procesu mršavljenja često je osjećaj ograničenja i nedostatak zadovoljstva iz hrane.
-
Minutu i 26 sekundi prije isteka produžetka, Zadar je u 2. kolu AdmiralBet lige protiv Igokee m:tel na Višnjiku imao vodstvo 75:71 i slobodno bacanje.
-
Arheolozi su u Pompejima otkrili privatni spa kompleks u kojemu su se posjetitelji i gosti kupali prije nego što su prionuli raskošnim gozbama, objavljeno je u petak na talijanskoj internetskoj stranici, a prenosi AFP.
Reci što misliš!