Lifestyle

fit kantun

Kako jesti obilnije, a istovremeno gubiti kilograme

Kako jesti obilnije, a istovremeno gubiti kilograme
Shutterstock

Jedna od najvećih prepreka u procesu mršavljenja često je osjećaj ograničenja i nedostatak zadovoljstva iz hrane.

Mnogi ljudi misle da je za postizanje gubitka kilograma potrebno jesti manje i odreći se omiljenih jela, no to nije uvijek slučaj. Srećom, postoje strategije koje vam omogućuju uživanje u obilnim obrocima, a istovremeno ostvarujete ciljeve mršavljenja.

Kako jesti obilnije, a istovremeno gubiti kilograme?
Prilagodite porcije

Pokušajte smanjiti veličinu porcija koje jedete, ali povećajte njihovu nutritivnu vrijednost. Tako možete pojesti veću količinu hrane, ali s manje kalorija. Na primjer, umjesto punog tanjura tjestenine, kombinirajte manju porciju tjestenine s obiljem povrća i proteinskim izvorima poput pilećeg ili tofua.

Odaberite hranu bogatu vlaknima

Hrana bogata vlaknima često je manje kalorična, ali punija, što znači da će vas duže držati sitima. To uključuje voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke. Povećanje unosa vlakana može pomoći u kontroli apetita i smanjenju unosa kalorija.

Iako su zdrave masti kao što su avokado, maslinovo ulje, kokosovo ulje, riba, jaja, masline i chia sjemenke važne, previše bilo čega nikad nije dobra stvar. Nikad ne zaboravite da je umjerenost ključna.

Pijte puno vode

Ponekad naš mozak može zamijeniti žeđ za glađu. Prije nego što posegnete za hranom, popijte čašu vode i pričekajte nekoliko minuta. To može pomoći u smanjenju unosa kalorija ako ste samo žedni, a ne gladni.

Unosite proteine

Proteini su važni za izgradnju mišićne mase i održavanje osjećaja sitosti. Povećajte unos proteina u svojoj prehrani, birajući zdrave izvore poput piletine, ribe, jaja, tofua, mahunarki i orašastih plodova.

“Nemojte izgubiti iz vida koliko su oni bitni za svaku zdravu prehranu. Protein je potreban kako bi vaše tijelo funkcioniralo na najbolji mogući način”, kaže Lori Barrett, stručnjakinja.

Jedite sporije

Jedući polako, dajete tijelu vremena da signalizira osjećaj sitosti, što može dovesti do manjeg unosa hrane. Žvačite svaki zalogaj temeljito i uživajte u okusu hrane.

Uravnotežite obroke

Pokušajte uravnotežiti obroke tako da uključuju zdrave izvore svih hranjivih tvari – proteine, složene ugljikohidrate, zdrave masti, voće i povrće. Ovo će vam pomoći da se osjećate zadovoljno i energično, a istovremeno ograničite unos kalorija.

Jedite više kad su u pitanju proizvodi (i hrana s visokim udjelom vode) i smanjite unos ultraprerađene hrane kako biste smanjili dnevni broj kalorija i smršavjeli. 

Budite svjesni prehrambenih navika

Ponekad jedemo iz navike, emocionalnih razloga ili dosade, a ne zbog stvarne potrebe za hranom. Pokušajte postati svjesniji svojih prehrambenih navika i raditi na tome da jedete samo kada ste stvarno gladni, a ne iz drugih razloga.

Isto tako, pronađite kreativne načine na koje možete dodati više svježeg voća i povrća svojim obrocima. Na taj način dodajete vlakna koja vam pomažu da se osjećate siti dulje vrijeme. Usredotočite se na povrće bez škroba, uključujući brokulu, lisnato povrće i cvjetaču jer su niskokalorični, a bogati su vlaknima, vitaminima i mineralima.

Redovito vježbajte

Kombinacija uravnotežene prehrane s redovitim vježbanjem može biti ključna za postizanje i održavanje zdrave tjelesne težine. Vježbanje pomaže u sagorijevanju kalorija, jačanju mišića i poboljšanju metabolizma.

Uz pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost, moguće je jesti obilnije, a ipak smršavjeti. Važno je prilagoditi svoju prehranu i način života prema vlastitim potrebama i ciljevima te se posavjetovati s nutricionistom ili stručnjakom.

 


Reci što misliš!