Lifestyle

#zdravlje

Četiri najčešća mita o hidrataciji i potrebnom dnevnom unosu tekućine

Četiri najčešća mita o hidrataciji i potrebnom dnevnom unosu tekućine
Pixabay

Neki se tvrdoglavo opiru hidrataciji, iako bi to moglo riješiti brojne svakodnevne probleme. Drugi piju vodu na temelju zastarjelih savjeta. Izdvajamo nekoliko hidratantnih pravila i nekoliko jednostavnih i najboljih praksi kako biste ostali hidrirani.

Koliko vode trebate popiti u jednom danu?

Iako pijenje osam čaša vode dnevno neće naštetiti, nema ni dokaza da su potrebne. Ovaj mit potječe iz izvješća koje je objavio Odbor za hranu i prehranu Nacionalnog istraživačkog vijeća SAD-a 1945. Slušajte znakove žeđi svog tijela i pijte tekućinu u skladu s tim. Službeno, Američka nacionalna akademija znanosti, inženjerstva i medicine kaže da bi muškarci trebali piti oko 15.5 šalica vode dnevno, a žene oko 11.5 šalica.

Najbolje vrijeme za pijenje vode

Puno se govori o važnosti hidratacije ujutro, ali studije su dokazale da pijenje vode u ranim satima ne utječe ništa posebnije na našu ukupnu razinu hidratacije. Umjesto toga, fokus bi trebao biti na redovitoj hidrataciji tijekom cijelog dana.

Nemojte piti previše vode

Pijenje previše vode u kratkom vremenskom razdoblju dovodi do pada koncentracije natrija u našoj krvi na opasno niske razine. Budući da naši bubrezi ne mogu dovoljno brzo izbaciti vodu iz tijela, višak vode razrjeđuje našu krv i uzrokuje oticanje stanica. To stanje se naziva intoksikacija vodom, a simptomi su glavobolja, umor, mučnina, povraćanje i mentalna magla. Umjesto da cijelu bocu vode iskapite odjednom, pijuckajte je tijekom dana.

Slušajte svoje tijelo

Ključ za održavanje hidratacije je slušanje znakova žeđi našeg tijela. Stručnjaci kažu da tehnički nismo dehidrirani sve dok nismo izgubili 3 ili više posto ukupne tjelesne težine, a žeđ ukazuje da idemo u tom smjeru. Dakle, pri ruci držite bočicu voce, a kad osjetite žeđ, zastanite i popijte je.

​​