Lifestyle

#zdravlje

Šest blagodati redovite hidratacije

Šest blagodati redovite hidratacije

Naša tijela sastoje se od preko 60 posto vode. Ispijanje dovoljne količine vode može pomoći u poboljšanju pravilnosti pražnjenja crijeva, kod migrena, a može čak i spriječiti pojavu drugih bolesti.

Količina vode u litrama koju biste trebali popiti u jednom danu jednaka je vašoj težini u kilogramima pomnoženoj s 0.033. Ako svakodnevno ostvarite taj cilj, evo šest prednosti koje biste mogli iskusiti.

Vaši zglobovi će biti bolje podmazani

Hrskavica čini pomicanje kosti uz kost glatkijim, a sastoji se od 80 posto vode. Zato nedovoljno pijenje vode može smanjiti sposobnost zglobova da apsorbiraju udarce i dovesti do boli u zglobovima. Također, unos dovoljne količine vode može pomoći tijelu da izbaci toksine koji mogu dovesti do upale zglobova, kao i spriječiti giht.

Možete spriječiti infekcije mokraćnog sustava i bubrežne kamence

Bubrezi su odgovorni za uklanjanje otpada iz krvi. Dakle, ako ne pijete dovoljno vode, taj otpad se s kiselinama može nakupiti i blokirati rad bubrega. Također, bubrežni kamenci i infekcije mokraćnog sustava mogu biti uzrokovani dehidracijom.

Vaše raspoloženje, pamćenje i koncentracija će se poboljšati

Razina hidracije ima veliki utjecaj na naš mozak. Čak i blaga dehidracija može narušiti neke aspekte funkcije mozga. Prema jednoj studiji, gubitak tekućine od 1.4% kod žena može narušiti i koncentraciju i raspoloženje, pa čak i povećati učestalost glavobolja. Kod muškaraca, s druge strane, gubitak tekućine od 1.6% može biti štetan za pamćenje i može uzrokovati umor i tjeskobu.

Vaše srce će bolje raditi

Kada popijete dovoljnu količinu vode, vaše srce ne mora raditi toliko naporno kao kada ga štedite. Blaga dehidracija može dovesti do smanjene količine krvi u vašem tijelu, što može povećati broj otkucaja srca i sniziti krvni tlak, dovodeći tijelo u opasnost od šoka.

Možda ćete rjeđe osjećati glavobolje

Studija provedena na 102 muškarca pokazala je da konzumiranje dodatne litre i pol vode dnevno rezultira poboljšanjem na skali MSQoL, koja se koristi kao sustav bodovanja simptoma migrene. 47% ispitanika koji su pili više vode prijavilo je značajno poboljšanje po pitanju glavobolja.

Bit ćete redovitiji na wc-u

Povećanje unosa tekućine može pomoći u ublažavanju i sprječavanju zatvora. Mineralna voda može biti osobito korisna jer natrij i magnezij u njoj mogu poboljšati učestalost pražnjenja crijeva.

​​​