#prehrana
Osam zdravih ideja za doručak koji će zasititi i najgladnije
Ako ste odlučili redovito doručkovati, odabrati zdravo, a jednostavno i pristupačno jelo može biti izazov. Srećom, postoji puno hrane koju možete pripremiti i učiniti svoj jelovnik raznolikijim i zanimljivijim.
Evo nekoliko zanimljivih doručaka kojima zdravi ljudi započinju svoj dan.
Avokado jaja
Ovaj ukusni doručak obiluje proteinima i zdravim mastima te godi srcu. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijusa. Avokado izrežite na polovice, a zatim iz svake polovice uklonite košticu i dvije žlice pulpe. U svaku polovicu ulijte jaje, dodajte sol i papar te začine i povrće po želji. Pecite 20-ak minuta.
Jaja i avokado na tostu te borovnice
Tost od cjelovitog zrna, avokado i jaje čine odličnu kombinaciju. Sve začinite zelenim povrćem i crvenom paprikom. Borovnice su izvrstan antioksidans koje će na kraju dodati dozu slatkoće jelu s kojim započinjete dan.
Voće, povrće i tost
Tost premazan maslacem od badema, avokadom i sjemenkama suncokreta i sezama odličan je za prvi obrok u danu. Voće i povrće su obavezne komponente svakog jela pa nije loše dodati ovom doručku i zeleni smoothie.
Omlet od jaja s rikulom
Omlet od jaja ili kajgana uz dozu zelenog povrća su izvrstan izvor proteina i vitamina.
Smoothie od avokada
Ako dan počinjete aktivno, smoothie od avokada je odličan izbor. Ispasirajte pola avokada, pola šalice grčkog jogurta, pola šalice mlijeka, jednu bananu, prstohvat vanilije i šaku špinata.
Zdrave palačinke
Smjesu za zdrave palačinke pripremite od žlice proteina u prahu, bjelanjaka, pola šalice pasirane banane i mljevenih sjemenki lana. Odlično se slažu uz zeleni čaj.
Zobene pahuljice i pire od banane
Zone pahuljice će vas zasititi, a pire od banane učinit će ovo jelo ukusnim. Zob je nevjerojatno bogata hranjivim sastojcima i vitaminima. Zdjelica zobenih pahuljica osigurava energiju, a svakodnevna konzumacija tog jela pridonosi gubitku kilograma, nižoj razini šećera u krvi i smanjenom riziku od srčanih bolesti.
Omlet s avokadom i lososom
Ako želite doručak bogat proteinima, omletu možete dodati komadiće avokada i lososa.
Vezane vijesti
-
Kad odrasteš, imaš slobodu jesti što želiš i kad poželiš. Ali važno je biti svjestan kako određena hrana utječe na naš organizam. Tijelo se s godinama mijenja i mršavljenje te očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.
-
Kad se prehladite, a imunološki sustav vam oslabi, vrlo vjerojatno ćete posegnuti za čašom soka od cijeđene naranče. Ovo voće se, s drugim agrumima, reklamira kao bogato vitaminom C, jednim od najvažnijih vitamina.
-
Neke od prednosti kvalitetne dječje prehrane je prirodno poboljšanje kognitivnih vještina, pamćenja i koncentracije. Dr. Teralyn Sell, psihoterapeutkinja i stručnjakinja za zdravlje mozga, naglašava zašto je važno uzeti u obzir hranu koju jede vaše dijete, piše amodrn.com.
-
Preplavljeni smo savjetima kako provoditi zdravu prehranu i mnogima je od nas često teško znati u kojem smjeru krenuti. Uspjeh za neke ne znači nužno uspjeh za druge.
Izdvojeno
-
Košarkaši Zadra izgubili su nakon produžetka u 23. kolu AdmiralBet ABA lige na gostovanju kod Cedevite Olimpije rezultatom 80:75 (15:10, 16:25, 17:15, 18:16, 14:9)
-
Zadar 1952 je u posljednjem kolu Doigravanja A1 Regionalne lige na bazenu Višnjika izgubio od Partizana. Gosti su slavili nakon izvođenja peteraca rezultatom 16:17 (1:3, 4:6, 5:2, 4:3, 2:3).
-
Ponedjeljak vjetrovitiji i hladniji od nedjelje, još mjestimice uz povremenu kiša, u gorju i snijeg. Od utorka stabilnije i sunčanije, ali ujutro uz čest mraz.
-
Sa zadovoljstvom najavljujemo da će se tradicionalni promotivni tjedan Nacionalnog parka Plitvička jezera održati od 28. ožujka do 8. travnja 2025. godine, u destinaciji iznimne prirodne ljepote koju obožavaju milijuni posjetitelja iz cijelog svijeta. Ovaj tjedan će biti posebno obilježen uz 76. rođendan nacionalnog parka – “Kao predjel naročite prirodne ljepote” kada su Plitvička jezera proglašena nacionalnim parkom, 8. travnja 1949. godine.
Reci što misliš!