Lifestyle

#prehrana

Pet prehrambenih navika koje poboljšavaju zdravlje

Pet prehrambenih navika koje poboljšavaju zdravlje

Preplavljeni smo savjetima kako provoditi zdravu prehranu i mnogima je od nas često teško znati u kojem smjeru krenuti. Uspjeh za neke ne znači nužno uspjeh za druge.

Evo nekoliko jednostavnih savjeta koje možete slijediti, u koje se kune nutricionistica Sarah di Lorenzo, a funkcioniraju za sve, jednostavni su, održivi i dobar temelj za dugoročno zdravlje i dobrobit.

Započnite dan doručkom

Najprije se pobrinite da dan započnete zdravim doručkom. Doručak je kontroverzan pogotovo od sve većeg rasta popularnosti dijete s povremenim postom. Istraživanja pokazuju da oni koji dan započinju doručkom, obično pojedu u prosjeku 400 kalorija manje od onih koji to ne čine, a cijelo jutro ćete se osjećati puni energije i biti dobro raspoloženi.

Proteini uz svaki obrok

Proteini uz svaki obrok jednostavan je savjet, koji zbilja djeluje. Proteini vas održavaju sitima između obroka, pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine i smanjuju gubitak mišića.

Pomno birajte međuobroke i grickalice

Pametni zalogaji, kao što su orašasti plodovi, jogurt i bobičasto voće, kiseli krastavci i sir ili jednostavno kuhano jaje, sprječavaju vas da se prejedate i izvrsni su za povećanje razine energije, a to također rezultira smanjenjem gladi. Još jedan izvrstan razlog za pametno grickanje je što tako proširujete unos nutritivno bogatih namirnica tijekom dana.

Ugljikohidrati za doručak i ručak

Ugljikohidrati igraju vrlo važnu ulogu u zdravoj prehrani, oni su jedan od naša tri makronutrijenta koji nam daju energiju, a važno je znati i da postoje jednostavni (loši) i složeni (dobri) ugljikohidrati, s tim da bi unos potonjih trebao dominirati. Najbolje vrijeme za uživanje u zdravim ugljikohidratima je svakako vrijeme doručka i ručka, jer će nam tako biti osiguran dobar protok energije tijekom cijelog dana.

Veličine porcija

Održavanje konzumacije zdravih porcija jednostavan je i ostvariv savjet. Smjernica bi trebala biti količina proteina veličine dlana, tri šake salate i povrća, jedna šaka kvalitetnih složenih ugljikohidrata i dobrih masti, piše Women's Health.