Lifestyle

#prehrana

Sedam zdravih namirnica koje će vam pomoći izgubiti kilograme

Sedam zdravih namirnica koje će vam pomoći izgubiti kilograme

Iako niti jedna namirnica neće sama od sebe sagorijevati masnoće, postoje određene namirnice koje vam mogu pomoći u postizanju kalorijskog deficita.

1. Losos

Losos sadrži protuupalne omega-3 masne kiseline, a također je sjajan izvor proteina koji pomažu povećati sitost, kaže Elizabeth Beil, dijetetičarka i nutricionistica te osnivačica Elizabeth Beil Nutrition. Losos se može peći na roštilju ili u tavi i poslužiti sa svježim povrćem i smeđom rižom kako biste dobili dobro zaokružen obrok. Ako ga ne želite pripremati kod kuće, kupite dimljeni losos u trgovini i dodajte ga salatama ili jutarnjem tostu, savjetuje dr. Rajsree Nambudripad, specijalistica za integrativnu medicinu u Medicinskom centru Providence St. Jude.

2. Jaja

Jaja su još jedan sjajan izvor proteina koji sadrže oko šest grama proteina po obroku. Hrana bogata proteinima, poput jaja, također ima visok termički učinak, kaže Daniela Novotny, dijetetičarka i viša instruktorica biomedicinskih znanosti na Državnom sveučilištu Missouri.

"Kad se jedu ujutro, jaja vas zasite i daju vam energiju, što pomaže u kontroli vaše želje za hranom prije ručka", kaže Novotny.

U stvari, malo istraživanje iz 2008. godine pokazalo je da su sudionici koji su jeli dva jaja za doručak, pet dana u tjednu, tijekom osam tjedana iskusili 65% veći gubitak kilograma i 16% veće smanjenje tjelesne masnoće u usporedbi sa skupinom koja je pojela istu količinu kalorija, ali jedući peciva za doručak.

3. Krstasto povrće

U ovu skupinu povrća pripadaju cvjetača, kupus, kelj, brokula, prokulice, klice, salate i slično zeleno povrće. Krstasto povrće ima malo kalorija, ali puno vlakana, što vam pomaže da se duže osjećate sitima i smanjuje ukupni unos kalorija, što rezultira gubitkom kilograma. Ovo povrće također sadrži ključne minerale i hranjive sastojke koji su potrebni tijelu, poput fitonutrijenata, koji mogu smanjiti upalu.

4. Jabučni ocat

Jabučni ocat fermentirani je sok od jabuke i studije pokazuju da bi mogao imati učinak na mršavljenje, kaže Novotny. No potrebna su detaljnija istraživanja kako bi se donijeli konačni zaključci. Međutim, u studiji iz 2018. godine, sudionici koji su uz ručak i večeru popili dvije žlice jabučnog octa izgubili su znatno više kilograma u odnosu na one koji nisu uzimali jabučni ocat.

5. Začinjena hrana

Začinjena hrana povećava broj otkucaja srca i podiže tjelesnu temperaturu, zbog čega sagorijevate više kalorija.

6. Piletina

Nemasna piletina ima malo masnoća i kalorija, a odličan je izvor proteina zbog kojih ćete duže biti siti, kaže Novotny. Nemasni komadi piletine poput pilećih prsa bez kostiju i bez kože sadrže manje masnoće od pilećih krilca ili bataka.

7. Zeleni čaj

Što se tiče mršavljenja, zeleni čaj sadrži epigalokatehin galat (EGCG), antioksidans koji može aktivirati vaš metabolizam i pojačati sagorijevanje masti, kaže Nambudripad. Međutim, ograničen je broj istraživanja vezan uz zeleni čaj i gubitak kilograma te je potrebno više studija, kaže Beil.


Reci što misliš!