Lifestyle

#odgoj

Pet znakova koji govore da ste previše razmazili svoje dijete

Pet znakova koji govore da ste previše razmazili svoje dijete
Designed by Asier_Relampagoestudio / Freepik

Što se tiče razvoja djeteta, ljubav i briga za njih su ključni dijelovi ovog procesa. Ako dijete ne prima dovoljno ljubavi, ono se najčešće suočava s problemima u ponašanju. Međutim, neki roditelji svoju djecu razmaze u pokušaju da joj pruže najbolje.

Evo nekoliko znakova da odgajate razmaženo dijete:

1. Popuštate kada god dijete ima tantrum

Kada vaše dijete ima ispade bijesa, to ne znači da morate popustiti svakom njegovom (nerealnom) zahtjevu samo kako ga ne biste dodatno uzrujali. Ako svaki put popustite zato što dijete plače ili se baca po podu, na dobrom ste putu da odgojite razmaženu osobu koja je naučila da mora dobiti sve što poželi.

2. Prijetite, ali ne djelujete

Kod odgoja djeteta je vrlo važno ostati dosljedan onome što govorite. Ako se vaše dijete ponaša loše i poduzimate ozbiljne, ali nužne radnje ili sankcije, važno je da se toga pridržavate. Ne razbacujte se praznim prijetnjama jer to može dovesti do toga da vas dijete ne shvaća ozbiljno ili vas uzima zdravo za gotovo.

3. Ne dopuštate da se vaše dijete suoči s negativnim emocijama

Pretjerano zaštitničko ponašanje nije dobro za vaše dijete. Vjerojatno sve to radite iz dobre namjere i brige za dijete, ali ako mu ne dopuštate da se suoči s vlastitim negativnim emocijama ili iskustvima, nećete ga dobro pripremiti za budućnost. Tek kad nauče rješavati izazove, moći će se nositi s problemima u odrasloj dobi.

4. Podmićujete dijete

Ako uporno podmićujete dijete kako biste mu postali dragi, morate biti svjesni da ćete ga tako vjerojatno razmaziti. Osim toga, tako ćete djecu naučiti da uvijek biraju lakši put i u budućnosti se vjerojatno neće znati nositi s problemima. Umjesto toga, pomozite im da sagledaju širu sliku i odaberu što je ispravno, a što ne.

5. Dopuštate djetetu da vam bezobrazno odgovara i ne poštuje vas

Nikada ne dopustite da vam dijete na bilo koji način pokazuje nepoštovanje. Iako možda mislite da je to još samo dijete koje ne razumije sve oko sebe, tako ćete samo potaknuti neprihvatljivo ponašanje.