Lifestyle

#prehrana

Četiri negativne posljedice izbjegavanja banana u prehrani

Četiri negativne posljedice izbjegavanja banana u prehrani
Getty Images

Bez obzira na to kombinirate li banane s drugim voćem u smoothiejima ili su vam upravo one same omiljeni međuobrok, banane su jeftin, prenosiv i ukusan način da se zasitite. Osim toga, one vam pomažu da svojoj prehrani dodate esencijalne hranjive sastojke, poput kalija, magnezija i vitamina C.

Međutim, ako ste poput brojnih drugih ljudi odlučili prijeći na prehranu siromašnu ugljikohidratima, ovo voće se vjerojatno našlo na vrhu popisa namirnica koje trebate izbaciti. No zbog tog poteza biste mogli doživjeti neke iznenađujuće zdravstvene promjene.

Evo što bi se moglo dogoditi ako potpuno izbacite banane iz prehrane:

1. Vaš imunološki sustav bi mogao patiti

Banane - a posebno nezrele banane - izvrstan su izvor škroba koji hrani zdrave bakterije u vašem probavnom traktu. Međutim, ako izbacite banane iz prehrane, svojim korisnim crijevnim bakterijama možete uskratiti hranu koja im je potrebna za razmnožavanje. Prema istraživačkom članku iz 2013. objavljenom u časopisu Frontiers in Immunology, odgovarajuća prebiotička vlakna mogu čak pomoći u pružanju podrške vašem imunološkom sustavu, ali izbacivanje prebiotičke hrane, poput banana, može negativno utjecati na vaš imunitet. Drugim riječima, potencijalno možete postati osjetljiviji na bolesti. 

2. Moglo bi vam trebati više vremena da se oporavite od treninga

Srednja banana sadrži otprilike 517 miligrama kalija ili 11% preporučene dnevne doze, a nedostatak kalija je povezan s grčevima u mišićima. Studija iz 2012. objavljena u PLOS One također je otkrila da su banane učinkovite u smanjenju upale nakon vježbanja i da su stvorile višu razinu cirkulirajućeg dopamina u sportaša nakon treninga od pića za oporavak od vježbanja na bazi ugljikohidrata, što bi moglo značiti da bi njihovo izbacivanje iz prehrane moglo usporiti oporavak od treninga.

3. Veći rizik od razvoja visokog krvnog tlaka

Ako želite održavati krvni tlak u zdravom rasponu, možda biste na jelovniku trebali zadržati banane. Studija iz 2005. objavljena u časopisu Hypertension otkrila je da će hrana bogata kalijem vjerojatno imati sličan učinak na snižavanje krvnog tlaka kao kalijev klorid, dodatak koji se često koristi za snižavanje krvnog tlaka. 

4. Moguć je i veći rizik od moždanog udara

Visok krvni tlak ozbiljan je čimbenik rizika od moždanog udara, a izbacivanje hrane bogate kalijem, poput banana, iz vaše prehrane moglo bi dodatno povećati taj rizik. Zapravo, pregled metaanaliza iz 2013. objavljen u BMJ otkrio je da osobe koje su imale veći unos kalija su smanjile rizik od moždanog udara za čak 24%, piše Eat This, Not That.