#prehrana
Pet vrsta hrane koje dižu kolesterol
Postoje dvije vrste kolesterola: kolesterol lipoproteina visoke gustoće (HDL) ili dobri kolesterol te kolesterol lipoproteina male gustoće (LDL) ili loši kolesterol.
Kolesterol je još jedna stvar na koju morate misliti kad jedete - ako vam razina kolesterola prijeđe određene granice, imate izuzetno visok rizik za raznorazne bolesti, a u konačnici i srčani udar. Određene namirnice uzrokuju visok loš kolesterol koji nije dobar za vaše zdravlje pa ih je bolje izbjegavati.
Brza hrana - "Hrana bogata zasićenim mastima podiže razinu kolesterola i može pridonijeti razvoju bolesti srca. U hranu spadaju crveno meso, pržena grana i punomasni mliječni proizvodi, uključujući sir i punomasno mlijeko", pojašnjava dr. Lisa R. Young. Dodaje da to uključuje i brzu hranu cheeseburgera, pomfrita i pržene piletine. "Zasićene masnoće povisuju razinu lošeg kolesterola koji može začepiti arterije", kaže Young.
Desert - šećer snižava razinu dobrog kolesterola, a povećava razinu lošeg kolesterola, piše Eat this. Ako i inače imate problema s visokim kolesterolom ne biste trebali prekomjerno konzumirati sladoled, kolače i druge slatkiše.
Prerađene grickalice - "Konzumacija zasićenih masnoća obično je jedan od glavnih prehrambenih uzroka visokog kolesterola. Zasićene masnoće se nalaze u prerađenim grickalicama, desertima i pecivima", objašnjava nutricionistica Amy Goodson.
Prerađeno meso - prerađeni mesni proizvodi poput kobasica, slanine i hrenovki također uzrokuje viši kolesterol. Stručnjaci savjetuju da bi trebali ograničiti unos ovih prerađenih mesnih proizvoda kako bi izbjegli i druge zdravstvene probleme, poput bolesti srca.
Životinjska i biljna mast - Goodson navodi da masnoće u raznim, namirnicama, poput one na piletini, u mesu, kokosu, palminom ulju, također mogu utjecati na razinu kolesterola. "Trenutna istraživanja sugeriraju da zasićene masti u mliječnoj hrani možda neće imati jednak učinak na kolesterol u krvi kao neke od ostalih namirnica koje su bogate zasićenim mastima. Unos zasićenih masti trebao bi biti do 10% u ukupnom zbroju kalorija", ističe nutricionistica.
Vezane vijesti
-
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
-
Kad odrasteš, imaš slobodu jesti što želiš i kad poželiš. Ali važno je biti svjestan kako određena hrana utječe na naš organizam. Tijelo se s godinama mijenja i mršavljenje te očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.
-
Nitko ne želi čuti od svog liječnika da ima visoki kolesterol. Takva vijest može frustrirati, pogotovo ako je za vas novost i ne znate kako ga sniziti.
-
Zatvor je prilično neugodan, ali dobra je vijest da nekoliko promjena u prehrani može vratiti crijeva u rutinu
Izdvojeno
-
Kurzel je dovoljno vješt redatelj koji zna istaknuti bitne segmente priče stoga i sam film obiluje s prizorima kakvi se teško zaboravljaju.
-
U subotu, 18. siječnja 2025. počinje program obilježavanja 32. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica’93.
-
Pazusi su vlažan i topao dom za mnoge bakterije koje uzrokuju neugodne mirise. Međutim, također smo vidjeli pojavu takozvanih dezodoransa za “cijelo tijelo” – unatoč činjenici da na mnogim mjestima na tijelu znoj vjerojatno neće dovesti do neugodnog mirisa.
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
Reci što misliš!