#prehrana
Pet vrsta hrane koje dižu kolesterol
Postoje dvije vrste kolesterola: kolesterol lipoproteina visoke gustoće (HDL) ili dobri kolesterol te kolesterol lipoproteina male gustoće (LDL) ili loši kolesterol.
Kolesterol je još jedna stvar na koju morate misliti kad jedete - ako vam razina kolesterola prijeđe određene granice, imate izuzetno visok rizik za raznorazne bolesti, a u konačnici i srčani udar. Određene namirnice uzrokuju visok loš kolesterol koji nije dobar za vaše zdravlje pa ih je bolje izbjegavati.
Brza hrana - "Hrana bogata zasićenim mastima podiže razinu kolesterola i može pridonijeti razvoju bolesti srca. U hranu spadaju crveno meso, pržena grana i punomasni mliječni proizvodi, uključujući sir i punomasno mlijeko", pojašnjava dr. Lisa R. Young. Dodaje da to uključuje i brzu hranu cheeseburgera, pomfrita i pržene piletine. "Zasićene masnoće povisuju razinu lošeg kolesterola koji može začepiti arterije", kaže Young.
Desert - šećer snižava razinu dobrog kolesterola, a povećava razinu lošeg kolesterola, piše Eat this. Ako i inače imate problema s visokim kolesterolom ne biste trebali prekomjerno konzumirati sladoled, kolače i druge slatkiše.
Prerađene grickalice - "Konzumacija zasićenih masnoća obično je jedan od glavnih prehrambenih uzroka visokog kolesterola. Zasićene masnoće se nalaze u prerađenim grickalicama, desertima i pecivima", objašnjava nutricionistica Amy Goodson.
Prerađeno meso - prerađeni mesni proizvodi poput kobasica, slanine i hrenovki također uzrokuje viši kolesterol. Stručnjaci savjetuju da bi trebali ograničiti unos ovih prerađenih mesnih proizvoda kako bi izbjegli i druge zdravstvene probleme, poput bolesti srca.
Životinjska i biljna mast - Goodson navodi da masnoće u raznim, namirnicama, poput one na piletini, u mesu, kokosu, palminom ulju, također mogu utjecati na razinu kolesterola. "Trenutna istraživanja sugeriraju da zasićene masti u mliječnoj hrani možda neće imati jednak učinak na kolesterol u krvi kao neke od ostalih namirnica koje su bogate zasićenim mastima. Unos zasićenih masti trebao bi biti do 10% u ukupnom zbroju kalorija", ističe nutricionistica.
Vezane vijesti
-
Kad odrasteš, imaš slobodu jesti što želiš i kad poželiš. Ali važno je biti svjestan kako određena hrana utječe na naš organizam. Tijelo se s godinama mijenja i mršavljenje te očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.
-
Nitko ne želi čuti od svog liječnika da ima visoki kolesterol. Takva vijest može frustrirati, pogotovo ako je za vas novost i ne znate kako ga sniziti.
-
Zatvor je prilično neugodan, ali dobra je vijest da nekoliko promjena u prehrani može vratiti crijeva u rutinu
-
Da budemo iskreni, čini se suludo jednom voću dati prednost pred drugim vrstama. Redovito konzumiranje voća ima brojne zdravstvene blagodati. Osobito ako se na vašem tanjuru nalaze različite vrste voća.
Izdvojeno
-
Američka platforma za najam smještaja Airbnb ponudit će besplatno gladijatorsko iskustvo svima koji žele slijediti stope Russella Crowea i njegovih drevnih modela od utrobe Koloseja do podija za ubijanje velike rimske arene, izvijestila je talijanska novinska agencija Ansa.
-
Na predstavljanju knjige sudjelovala je i prof. dr. sc. Zrinka Stričević-Kovačević, ugledna hrvatska slovakistica s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
-
Film Dražen, koji donosi intimnu priču o životu legendarnog hrvatskog košarkaša Dražena Petrovića, u prva dva tjedna u kinima pogledalo 50.149 gledatelja diljem Hrvatske.
-
Neurokirurg Vili Beroš dugogodišnji je član HDZ-a, dva puta je imenovan za ministra zdravstva, na početku pandemije koronavirusa bio je vrlo popularan, proglašen je superjunakom, no poslije se našao na meti otpora epidemiološkim mjerama da bi danas bio uhićen zbog korupcije.
Reci što misliš!