Lifestyle

#prehrana

Pet vrsta hrane koje dižu kolesterol

Pet vrsta hrane koje dižu kolesterol
Designed by Freepic.diller

Postoje dvije vrste kolesterola: kolesterol lipoproteina visoke gustoće (HDL) ili dobri kolesterol te kolesterol lipoproteina male gustoće (LDL) ili loši kolesterol.

Kolesterol je još jedna stvar na koju morate misliti kad jedete - ako vam razina kolesterola prijeđe određene granice, imate izuzetno visok rizik za raznorazne bolesti, a u konačnici i srčani udar. Određene namirnice uzrokuju visok loš kolesterol koji nije dobar za vaše zdravlje pa ih je bolje izbjegavati.

Brza hrana - "Hrana bogata zasićenim mastima podiže razinu kolesterola i može pridonijeti razvoju bolesti srca. U hranu spadaju crveno meso, pržena grana i punomasni mliječni proizvodi, uključujući sir i punomasno mlijeko", pojašnjava dr. Lisa R. Young. Dodaje da to uključuje i brzu hranu cheeseburgera, pomfrita i pržene piletine. "Zasićene masnoće povisuju razinu lošeg kolesterola koji može začepiti arterije", kaže Young.

Desert - šećer snižava razinu dobrog kolesterola, a povećava razinu lošeg kolesterola, piše Eat this. Ako i inače imate problema s visokim kolesterolom ne biste trebali prekomjerno konzumirati sladoled, kolače i druge slatkiše.

Prerađene grickalice - "Konzumacija zasićenih masnoća obično je jedan od glavnih prehrambenih uzroka visokog kolesterola. Zasićene masnoće se nalaze u prerađenim grickalicama, desertima i pecivima", objašnjava nutricionistica Amy Goodson.

Prerađeno meso - prerađeni mesni proizvodi poput kobasica, slanine i hrenovki također uzrokuje viši kolesterol. Stručnjaci savjetuju da bi trebali ograničiti unos ovih prerađenih mesnih proizvoda kako bi izbjegli i druge zdravstvene probleme, poput bolesti srca.

Životinjska i biljna mast - Goodson navodi da masnoće u raznim, namirnicama, poput one na piletini, u mesu, kokosu, palminom ulju, također mogu utjecati na razinu kolesterola. "Trenutna istraživanja sugeriraju da zasićene masti u mliječnoj hrani možda neće imati jednak učinak na kolesterol u krvi kao neke od ostalih namirnica koje su bogate zasićenim mastima. Unos zasićenih masti trebao bi biti do 10% u ukupnom zbroju kalorija", ističe nutricionistica.