Lifestyle

#zdravlje

Četiri provjerena načina za snižavanje kolesterola

Četiri provjerena načina za snižavanje kolesterola
Pexels

Nitko ne želi čuti od svog liječnika da ima visoki kolesterol. Takva vijest može frustrirati, pogotovo ako je za vas novost i ne znate kako ga sniziti.

Vaš će vam liječnik u tom slučaju ponuditi najbolji savjet, ali korisno je znati i što savjetuju dijetetičari kad je prehrana osoba s povišenom razinom kolesterola u pitanju. Eat This je razgovarao s nekoliko stručnjaka koji su ponudili četiri jednostavna savjeta za snižavanje kolesterola. 

1. Uključite jagode u svoju prehranu

Ako želite sniziti kolesterol, jagode mogu biti koristan dodatak vašoj zdjelici jogurta, voćnoj salati ili poslužene kao brzi međuobrok. 

"Pokazalo se da antioksidansi, vlakna i fitokemikalije u jagodama smanjuju razinu ukupnog kolesterola, a jedenje najmanje jedne i pol šalice jagoda tjedno povezano je s 34% smanjenim rizikom od srčanog udara", kaže dijetetičarka Lauren Manaker.

2. Pijte sok sa 100%-tnim udjelom naranče

Manaker također spominje da zamjena sokova zaslađenih šećerom sa 100%-tnim sokom od naranče može uvelike pomoći.

"Odrasli koji konzumiraju sok od naranče imaju značajno niže razine ukupnog i "lošeg" LDL kolesterola", dodaje dijetetičarka.

3. Žitarice zamijenite zobenom kašom

Dr. Nick Fuller preporučuje zamjenu slatkih žitarica zobenom kašom.

"Zob je bogat izvor beta-glukana, specifične vrste topivih vlakana, koja djeluje poput spužve u crijevima kako bi uklonila kolesterol i spriječila ga da se zalijepi za naše arterije", kaže.

4. Grickajte orahe

I na kraju, možda bi bilo dobro grickati više oraha.

"Nedavna studija objavljena u Circulationu sugerira da ljudi koji jedu oko pola šalice oraha dnevno tijekom dvije godine skromno snižavaju razinu LDL kolesterola", zaključuje Manaker.

​​

Reci što misliš!