#zdravlje
Pet začina koji pomažu pri gubitku kilograma
Nedavna studija pokazala je da je konzumacija hrane s puno raznovrsnih začina umjesto soli rezultirala manjim unosom natrija dnevno, i to za gotovo 1000 miligrama dnevno.
Začini se čine jednostavnim stvarima - dodate ih malo kako bi popravili jelo i to je to... ali tu ima puno više nego što se čini. Recimo, ako jedete dosta začina, dnevni unos soli pada čak i za 1000 miligrama dnevno, što je izuzetno dobro za vaše zdravlje.
Stoga, evo pet začina koji su jednostavni, no rade sjajne stvari vašem tijelu:
Cimet - cimet sadrži snažne antioksidanse zvane polifenoli za koje je dokazano da mijenjaju sastav tijela i poboljšavaju osjetljivost na inzulin. Jedna studija pokazala je da cimet smanjuje i nakupljanje masnoće na trbuhu. Nekoliko drugih studija pokazalo je da cimet također stabilizira i šećer u krvi te pomaže u kontroli apetita.
Crni papar - ovaj začin učinkovit je u rješavanju masnoće na trbuhu. Crni papar stoljećima se koristi u istočnoj medicini za liječenje raznih zdravstvenih stanja, uključujući upale i probleme s trbuhom. Osim toga, crni papar ima snažnu sposobnost u sprječavanju stvaranja novih masnih stanica, što rezultira smanjenjem veličine struka, tjelesne masti i razine kolesterola. Prema tome, slobodno dodajte crni papar u svoj obrok.
Đumbir - neki znanstveni dokazi sugeriraju da đumbir može poboljšati brojne gastrointestinalne simptome. Studija objavljena u časopisu Journal of Gastroenterology and Hepatology sugerira da đumbir može imati jedinstvenu sposobnost ubrzavanja pražnjenja želuca. Svježe naribani đumbir možete dodati u marinade i preljeve za salate ili možete popiti šalicu čaja od đumbira.
Kajenski papar - kajenski papar sadrži kapsaicins koji daje ljutinu i čili papričicama, a upravo kapsaicins smanjuje masnoću na trbuhu, suzbija apetit i pojačava termogenezu - sposobnost tijela da gori hranu kao energiju. Studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da svakodnevna konzumacija kapsaicina poboljšava gubitak masnoće na trbuhu.
Sjeme gorušice - znanstvenici s engleskog politehničkog instituta s Oxforda otkrili su da konzumacija jedne žlice senfa može pojačati metabolizam i do 25 posto tijekom nekoliko sati nakon jela, piše Eat this. Osim toga, studija objavljena u časopisu Asian Journal of Clinical Nutrition otkrila je da je sjeme gorušice pomaže i u rješavanju masnoće na trbuhu.
Vezane vijesti
-
Gubitak kilograma nije jedan od jednostavnih zadataka koje ljudi stavljaju pred sebe. Potrebni su trud i naporan rad, predanost i disciplina, da bi postigli ovaj cilj. Uz to, puno strpljenja i vjere u sebe. Načini mršavljenja su brojni i čini nam se kao da je savjeta sve više i više svakim danom. Prirodno je da su zato nastali i neki mitovi, koji su se raširili brzinom munje.
-
Možda o spavanju ne razmišljate kao o vremenu tijekom kojeg sagorijevate kalorije, ali istina je da to vaše tijelo čini i tada. Da budemo jasni - sagorijevanje kalorija u toj fazi je minimalno, otprilike 40 do 55 kalorija na sat, a postoji nekoliko čimbenika koji utječu na taj broj, uključujući vašu težinu, piše Men’s Health.
-
Ako pokušavate smršavjeti, nije potrebno samo prilagoditi prehranu. I naše prehrambene navike igraju važnu ulogu u procesu skidanja kilograma.
-
Zdrava prehrana i dovoljno fizičke aktivnosti ne mogu riješiti svaki zdravstveni problem, ali to je ipak vrlo moćna kombinacija kad je riječ o zdravlju srca.
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će s promjenjivom naoblakom gdjegod pasti uglavnom samo malo kiše, i to češće prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
-
Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za tjedan od 20. do 25. siječnja 2025.
-
Jeste li se ikada zapitali zašto vas obuzme neobjašnjiv umor nakon obilnog ručka? Ovaj fenomen, poznat kao postprandijalna somnolencija, često je iskustvo mnogih, no rijetko tko razumije njegove stvarne uzroke.
Reci što misliš!