#zdravlje
Pet začina koji pomažu pri gubitku kilograma
Nedavna studija pokazala je da je konzumacija hrane s puno raznovrsnih začina umjesto soli rezultirala manjim unosom natrija dnevno, i to za gotovo 1000 miligrama dnevno.
Začini se čine jednostavnim stvarima - dodate ih malo kako bi popravili jelo i to je to... ali tu ima puno više nego što se čini. Recimo, ako jedete dosta začina, dnevni unos soli pada čak i za 1000 miligrama dnevno, što je izuzetno dobro za vaše zdravlje.
Stoga, evo pet začina koji su jednostavni, no rade sjajne stvari vašem tijelu:
Cimet - cimet sadrži snažne antioksidanse zvane polifenoli za koje je dokazano da mijenjaju sastav tijela i poboljšavaju osjetljivost na inzulin. Jedna studija pokazala je da cimet smanjuje i nakupljanje masnoće na trbuhu. Nekoliko drugih studija pokazalo je da cimet također stabilizira i šećer u krvi te pomaže u kontroli apetita.
Crni papar - ovaj začin učinkovit je u rješavanju masnoće na trbuhu. Crni papar stoljećima se koristi u istočnoj medicini za liječenje raznih zdravstvenih stanja, uključujući upale i probleme s trbuhom. Osim toga, crni papar ima snažnu sposobnost u sprječavanju stvaranja novih masnih stanica, što rezultira smanjenjem veličine struka, tjelesne masti i razine kolesterola. Prema tome, slobodno dodajte crni papar u svoj obrok.
Đumbir - neki znanstveni dokazi sugeriraju da đumbir može poboljšati brojne gastrointestinalne simptome. Studija objavljena u časopisu Journal of Gastroenterology and Hepatology sugerira da đumbir može imati jedinstvenu sposobnost ubrzavanja pražnjenja želuca. Svježe naribani đumbir možete dodati u marinade i preljeve za salate ili možete popiti šalicu čaja od đumbira.
Kajenski papar - kajenski papar sadrži kapsaicins koji daje ljutinu i čili papričicama, a upravo kapsaicins smanjuje masnoću na trbuhu, suzbija apetit i pojačava termogenezu - sposobnost tijela da gori hranu kao energiju. Studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da svakodnevna konzumacija kapsaicina poboljšava gubitak masnoće na trbuhu.
Sjeme gorušice - znanstvenici s engleskog politehničkog instituta s Oxforda otkrili su da konzumacija jedne žlice senfa može pojačati metabolizam i do 25 posto tijekom nekoliko sati nakon jela, piše Eat this. Osim toga, studija objavljena u časopisu Asian Journal of Clinical Nutrition otkrila je da je sjeme gorušice pomaže i u rješavanju masnoće na trbuhu.
Vezane vijesti
-
Gubitak kilograma nije jedan od jednostavnih zadataka koje ljudi stavljaju pred sebe. Potrebni su trud i naporan rad, predanost i disciplina, da bi postigli ovaj cilj. Uz to, puno strpljenja i vjere u sebe. Načini mršavljenja su brojni i čini nam se kao da je savjeta sve više i više svakim danom. Prirodno je da su zato nastali i neki mitovi, koji su se raširili brzinom munje.
-
Možda o spavanju ne razmišljate kao o vremenu tijekom kojeg sagorijevate kalorije, ali istina je da to vaše tijelo čini i tada. Da budemo jasni - sagorijevanje kalorija u toj fazi je minimalno, otprilike 40 do 55 kalorija na sat, a postoji nekoliko čimbenika koji utječu na taj broj, uključujući vašu težinu, piše Men’s Health.
-
Ako pokušavate smršavjeti, nije potrebno samo prilagoditi prehranu. I naše prehrambene navike igraju važnu ulogu u procesu skidanja kilograma.
-
Zdrava prehrana i dovoljno fizičke aktivnosti ne mogu riješiti svaki zdravstveni problem, ali to je ipak vrlo moćna kombinacija kad je riječ o zdravlju srca.
Izdvojeno
-
Udruženje obrtnika Zadar organizira15. po redu Festival vjenčanja, koji će se održati u subotu i nedjelju, 18. i 19. siječnja 2025. godine, u prostoru Arsenala u Zadru.
-
Bliži se obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, te 33. Obljetnice stradavanja stanovnika Nadina u Domovinskom ratu
-
Američka platforma za najam smještaja Airbnb ponudit će besplatno gladijatorsko iskustvo svima koji žele slijediti stope Russella Crowea i njegovih drevnih modela od utrobe Koloseja do podija za ubijanje velike rimske arene, izvijestila je talijanska novinska agencija Ansa.
-
Na predstavljanju knjige sudjelovala je i prof. dr. sc. Zrinka Stričević-Kovačević, ugledna hrvatska slovakistica s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Reci što misliš!