Lifestyle

#zdravlje

Osam zdravstvenih problema koji smanjuju želju za seksom kod žena

Osam zdravstvenih problema koji smanjuju želju za seksom kod žena

Za početak, važno je znati da ne postoji "normalan" spolni nagon. Ipak, mnoge se žene osjećaju kao da im je spolni nagon prenizak.

Jedno istraživanje iz 2008., u kojem je sudjelovalo 30.000 Amerikanki, pokazalo je da je 15% žena u dobi od 45 do 64 godine i 11% žena u dobi do 44 godine izvijestilo o značajnim problemima s niskim libidom. Postoji mnogo razloga zbog kojih se vaš seksualni nagon može smanjiti. Evo nekih od njih.

1. Hormonalne promjene tijekom menstrualnog ciklusa

Razine spolnih hormona poput estrogena, testosterona i progesterona mijenjaju se tijekom menstrualnog ciklusa, što može utjecati na vaš spolni nagon, kaže dr. Kate Thomas, ravnateljica kliničke službe u The Johns Hopkins Sex and Gender Clinic.

"Znamo da progesteron može imati negativan utjecaj na seksualnost, dok je uloga estrogena manje shvaćena", kaže Thomas.

Možda ćete primijetiti da je vaš seksualni nagon veći sredinom ciklusa, dok ovulirate. To je djelomično zato što razina progesterona raste nakon završetka ovulacije jer se vaše tijelo sprema za menstruaciju. "Međutim, čini se da su povećani i smanjeni seksualni nagoni prilično individualni", kaže Thomas.

2. Hormonska kontracepcija

Hormonske metode kontrole rađanja poput pilula i hormonalne spirale povezane su s nižim spolnim nagonom kod žena, kaže Thomas. To je zato što hormonska kontrola rađanja smanjuje razinu testosterona, što dovodi do slabijeg spolnog nagona. Također, ako imate manje testosterona u tijelu, vulva i klitoris mogu biti manje osjetljivi, što seks može učiniti manje privlačnim. Pregled iz 2013. pokazao je da je 15% žena koje uzimaju kontracepcijske pilule izvijestilo da im se spolni nagon smanjio od početka uzimanja tableta.

3. Korištenje antidepresiva 

Antidepresivi mogu smanjiti vaš spolni nagon. Oni podižu razinu serotonina u mozgu, što može poboljšati vaše raspoloženje, ali viša razina serotonina također može utjecati na to da se osjećate manje zainteresiranim za seks, kaže Thomas.

4. Dijabetes

Dijabetes može smanjiti vaš libido, posebno ako razina šećera u krvi nije stabilna. Ako dijabetes nije pod kontrolom, vjerojatnije ćete imati oštećenje živaca i probleme s cirkulacijom krvi, što bi moglo utjecati na spolni nagon.

5. Problemi sa spavanjem

Nedostatak sna može utjecati na živčani sustav koji kontrolira većinu tjelesnih funkcija, uključujući seksualni nagon. Da bi se nosilo sa stresom zbog nedostatka sna, vaše tijelo proizvodi više hormona stresa zvanog kortizol, dok istovremeno smanjuje razinu spolnih hormona poput estrogena i testosterona, kaže Thomas. Također, zbog nedostatka sna se možete osjećati razdražljivo i umorno, što će opet utjecati na libido.

6. Depresija

Depresija utječe na libido jer ona može uzrokovati ozbiljne simptome poput intenzivne tuge.

"Te emocije mogu utjecati na san, dovesti do umora, nedostatka motivacije i smanjenog samopoštovanja, a sve su to stvari koje vode od smanjenog seksualnog apetita", kaže Thomas.

7. Stres

"Ženama koje su pod stresom zbog posla, djece i obiteljskih obaveza ostaje malo energije da se usredotoče na seks", kaže Thomas.

S vremenom stres također može povisiti razinu kortizola i smanjiti testosteron i estrogen, što će otežati uzbuđivanje. Smanjivanje stresnih aktivnosti, vježbanje te prakticiranje tehnika opuštanja poput dubokog disanja mogu vam pomoći smanjiti razinu stresa., piše Insider.

8. Bolesti srca

Bolesti srca smanjuju protok krvi kroz tijelo, uključujući vaginu i vulvu.

"Budući da protok krvi u genitalijama definira uzbuđenje, smanjenje tog proteka zasigurno ima određeni utjecaj", kaže Thomas.

"Kardiovaskularni simptomi poput umora, otežanog disanja i bolova u prsima također igraju ulogu", čineći seks iscrpljujućim i teškim, kaže Thomas.