Lifestyle

#majčinstvo

Najčešće noćne more koje sanjaju mlade mame

Najčešće noćne more koje sanjaju mlade mame
Designed by Freepik

U stvari, mogu biti toliko ozbiljni da mogu uzrokovati nedostatak sna, posebno kad žena tek dobije dijete. Istraživači su otkrili da postoje neke uobičajene noćne more koje svaka mama doživi u određenom trenutku. Evo nekoliko njih.

Gubitak djeteta

Ovakva noćna mora probudit će svakog roditelja i natjerati ga da čvrsto zagrli svoje dijete. Majke i očevi često mogu sanjati o gubitku najmilijih ili djece, posebno kad su mala. Prema nekoliko analiza, snovi o gubitku djece mogli bi imati veze s tjeskobom. Možda je majka preopterećena ili jednostavno nesigurna zbog problema iz prošlosti. Ironično, možda ćete se iznenaditi kad saznate da se u nekim kulturama sanjanje gubitka djeteta ili neke druge bliske osobe tumači kao simbol sreće i dugog života.

Zanemarivanje djeteta

Još jedna uobičajena noćna mora koja može probuditi bilo kojeg roditelja je dijete u opasnosti, zanemarivanje ili zlostavljanje. Iako je ovo uznemirujući san, sjetite se, on nema nikakve veze s vašim djetetom. To bi mogao biti odraz vlastitih osjećaja. Zapitajte se osjećate li se zapostavljeno, izostavljeno ili se borite da prevladate nešto što vam se dogodilo u djetinjstvu.

Loša majka

Za ovakve snove su krive kritike, prosudbe ili stalne usporedbe. Majke se često pitaju jesu li dovoljno dobre pa se ta misao može pojaviti u snovima. Istraživači vjeruju da su takve primisli uobičajene kod novopečenih mama koje su zabrinute oko odgoja djece. Mogu biti i rezultat problema iz prošlosti. Međutim, ne treba brinuti. Ako sanjate da ste loša majka, to samo pokazuje koliko ste stvarno uključeni u život svoje djece. Zapamtite, snovi su samo snovi. Sve mame rade dobar posao.

Još djece

Sanjati o punoj kući djece nekome je možda divno, ali nekima je zastrašujuće. Mogući razlog zbog kojeg majke mogu san o još djece doživjeti kao noćnu moru je kad im je to neuzvraćena želja. Također, može se javiti kod žena koje se bore s neplodnošću. Međutim, neki stručnjaci također smatraju da taj san možda uopće nije povezan s djecom. Zapravo, mogao bi značiti da je na putu značajna promjena.

Novorođenče u opasnosti

Postporođajne noćne more prijavljuje preko 73 posto žena, a većinom sanjaju da će izgubiti dijete ili da mu se nešto dogodilo i one ga ne mogu spasiti. Iako postporođajni snovi mogu biti rezultat tjeskobe oko njege i brige o novorođenčetu, također mogu postati problematični zbog REM faze sna, povezane s ciklusima spavanja i hormonalnim promjenama. Ako ste novopečena majka koja često ima takve snove, razmislite o stručnoj pomoći.