Lifestyle

#obitelj

Šest znakova koji govore da biste se trebali više brinuti o roditeljima

Šest znakova koji govore da biste se trebali više brinuti o roditeljima
Goran Kovacic/PIXSELL

Odrastemo, odselimo iz obiteljskog doma i osnujemo vlastitu obitelj. U tom procesu naši roditelji ostaju sami. Starenje može biti teško. Nakon određene dobi, vaši roditelji, koji su brinuli o vama, mogu postati oni kojima je potrebna pomoć i njega.

Potpuno je razumljivo da osobe starije životne dobi žele ostati u svom domu i zadržati svoju neovisnost. No ponekad treba obratiti pozornost na znakove upozorenja koji ukazuju na to da su njihove sigurnost i dobrobit zbog toga ugrožene.

Iznenada su smršavjeli

Ako primijetite da vaši roditelji izgledaju mršavije nego inače, to može značiti da se ne hrane pravilno, što može biti znak početka kognitivne bolesti. Ako su vaši roditelji zaboravni i zaborave kuhati ili jesti, možete s njima razgovarati o kućnom pomoćniku ili ih zamoliti da dođu živjeti s vama ili u domu za starije i nemoćne osobe.

Zanemaruju svoju osobnu higijenu

Nekome tko ima demenciju ili Alzheimerovu bolest može biti teško sjetiti se svih koraka koji su uključeni u osobnu njegu. Možda će im biti teško razumjeti zašto se moraju tuširati ili kako to učiniti. 

Gube se odlazeći na poznata mjesta

Uobičajena mjesta poput trgovine ili banke trebala bi se moći lagano upamtiti. Ako ustanovite da vaši roditelji ne mogu upamtiti put do njih, jasno je da nešto nije u redu.

Kuća im je pretrpana

Pretrpana kuća nije nešto oko čega treba brinuti ako su vaši roditelji neuredni. Ali ako iznenada prestanu brinuti o čistoći, to bi moglo ukazivati na kognitivni problem.

Često su umorni

Alzheimerova bolest, demencija i druga kronična stanja mogu poremetiti cirkadijski ritam, držeći ljude budnima cijelu noć i pospanima cijeli dan. Spavanje je bitno kako za kognitivno, tako i za fizičko funkcioniranje, a nedostatak sna može pogoršati stanje. Ako smatrate da vaši roditelji ne spavaju dovoljno, zbog čega su umorni, potreban im je nadzor.

Počeli su zauzimati obrambeni stav

Starije osobe s kognitivnim padom počinju zauzimati obrambeni stav. Ljudi koji pate od demencije mogu postati sumnjičavi prema svima, uključujući članove obitelji, jer ne mogu razlikovati tko im želi pomoći, a tko nauditi. 

Kako započeti razgovor na ovu temu?

Razgovor s roditeljima o njihovom premještaju može biti težak. Započnite ga s pitanjem roditeljima kako se osjećaju, koji su im ciljevi i jesu li primijetili bilo kakvu promjenu u svom ponašanju. Tada im predstavite ideju da potražite pomoć, što će im olakšati. Osobe s kognitivnim oštećenjima često ne mogu shvatiti da im je potrebna pomoć, pa je važno biti strpljiv i uporan. Važno je educirati ih o tome kroz što prolaze.


Reci što misliš!