Zdrava prehrana
Želite li se zdravo hraniti, s liste namirnica izbacite kokosovo ulje
Profesorica s Harvarda, Karin Michels, opovrgava tvrdnje onih koji promiču korištenje kokosovog ulja, navodeći da je to "čisti otrov".
Kokosovo ulje je još jedna od "superhrana" u koje se ljudi kunu govoreći kako je korisno za organizam, no izgleda da to baš i nije tako...
Pokazalo se da je stara, davno zastarjela prehrambena piramida, koju su mnogi od nas učili u školi, nije točna. Jedan od primjera koji ukazuju na to jest i činjenica da ljudi ne bi trebali svakodnevno jesti kruh i tjesteninu. S novim istraživanjima koja se neprestano pojavljuju, postaje sve jasnije da je opterećenje ugljikohidratima loša stvar, a prehrana bogata cjelovitom hranom, mesom i zdravim masnoćama može biti i zdrava te može pomoći i u liječenju raznih bolesti.
Kako prenosi Independent, dr. Karin Michels s Harvarda nije impresionirana kokosovim uljem i naziva ga "čistim otrovom" za ljudsko tijelo. Ona ističe da su masne kiseline koje kokosovo ulje sadrži štetne za ljudsko tijelo. Već neko vrijeme liječnici tvrde da doista postoji veza između zasićenih masti i bolesti srca. Njen stav u potpunoj je suprotnosti s dosad uvriježenim tezama o tome da je kokosovo ulje zdravo. Uz to, ranije se kokosovo ulje predstavljalo kao "superhrana" koje se može koristiti kao dodatak bilo kojoj prehrani.
Prošle je godine Američko udruženje za srce ažuriralo svoje smjernice u vezi sa zasićenim masnim kiselinama koje se nalaze u kokosovom ulju, savjetujući da ljudi trebaju zamijeniti zasićene masti u prehrani nezasićenim mastima kako bi kasnije smanjili rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Zasićene masne kiseline
Prema dr. Michels, konzumacija kokosovog ulja daleko je štetnija od svinjske masti, jer se kokosovo ulje pretežno sastoji od zasićenih masnih kiselina. S druge strane, hrana koja je bogata nezasićenim mastima uključuje ribu, orašaste plodove, sjemenke, biljna ulja i avokado.
Znanost još uvijek istražuje kako točno konzumacija masti utječe na tijelo, ali jasno je da nezasićene masti mogu biti velika blagodat za prehranu. Opsežne studije koje se bave ovom temom su rijetke tako da za sada uglavnom imamo zastarjele informacije o tome koje su masti dobre, koje masti loše, a koje bi mogle doista naštetiti tijelu.
Vezane vijesti
-
Mediteranska je prehrana proglašena najzdravijom već četvrtu godinu za redom, a lako je se i pridržavati kod mršavljenja jer ne ograničava kalorije niti podrazumijeva 'strogo' planiranje obroka.
-
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
-
Kad odrasteš, imaš slobodu jesti što želiš i kad poželiš. Ali važno je biti svjestan kako određena hrana utječe na naš organizam. Tijelo se s godinama mijenja i mršavljenje te očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.
-
Voće je izvrstan izvor minerala i vitamina i pomaže nam ostanemo zdravi. Također, može pomoći i u mršavljenju te smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti. No, voćebi trebalo konzumirati u određeno doba dana da biste unijeli sve korisne tvari i iskoristili sve zdravstvene prednosti koje nudi.
Izdvojeno
-
Puhat će slaba do umjerena bura, od sredine dana jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, uz malo, mjestimice umjereno valovito more.
-
Krumpir je jedna od najbitnijih namirnica u mnogim kućanstvima, ali može brzo proklijati ako se ne čuva u pravim uvjetima.
-
Katamaran "Princ Zadra" koji se sinoć nasukao na hridi ispred otoka Premude poslijepodne je potonuo, priopćilo je Ministarstvo mora. Kako neslužbeno doznajemo, još mu je samo vrh iznad površine.
-
To je razočaravajuće, rekla je izvršna direktorica UNEP-a Inger Andersen na klimatskom samitu COP29 u Bakuu.
Reci što misliš!