Niti za jednu niste čuli
Top pet supernamirnica budućnosti
Evo što jesti ako želite zaštiti vaše zdravlje, jer ovo je pet supernamirnica budućnosti!
Supernamirnice koje ovdje nabrajamo nisu obične namirnice, klasične "supernamirnice" tipa jogurta ili nečeg sličnog. Jer, želite li ostati zdravi i pridonijeti spašavanju planeta na kojemu živite? Što kažete na jelo od alga uz prilog od kaktusa i drevnih žitarica?
Ranije uobičajena namirnica samo u Boliviji i Peruu, kvinoja je danas poznata posvuda u svijetu, a još je puno sličnih namirnica koje čekaju da ih otkrijemo i počnemo konzumirati, piše BBC. Nutricionisti kažu da će se na meniju budućnosti, među ostalima naći i sljedeće "supernamirnice":
WAKAME ALGA
U Japanu se morske alge "wakame" stoljećima upotrebljavaju u prehrani. Danas se uzgajaju i na 'morskim poljima' Francuske, Novog Zelanda i Argentine, bez upotrebe gnojiva ili pesticida. Prikupljaju se tijekom cijele godine i potom suše na suncu. Hrani daju odličan slan okus.
AFRIČKI PROSO
Ova drevna afrička žitarica poznata je po orašastom okusu za koji etnička grupa Bambara s Malija kaže da "nikad ne osramoti kuhara" jer se vrlo jednostavno priprema. Vjeruje se da se koristi već 5000 godina jer postoje dokazi o njezinu uzgoju u drevnome Egiptu. Postoje crna i bijela varijanta ove žitarice otporne na sušu koja raste samo tijekom 60 ili 70 dana u suhome dijelu Sahela u zapadnoj Africi.
BAMBARA GRAH
Okus ove mahunarke mogao bi se opisati poput slađe i manje masne verzije kikirikija. Bambara grah privukao je pažnju stručnjaka za održivu hranu jer uspijeva i na vrlo siromašnom tlu, čineći ga plodnijim tako što povećava količinu dušika u njemu. Tradicionalna afrička mahunarka uzgaja se i na južnome Tajlandu te u dijelovima Malezije, a može se kuhati, peći, pržiti i samljeti u fino brašno.
KAKRUS NOPAS
Uobičajeni je sastojak meksičke kuhinje. Listovi, plodovi i kladodi (plosnati izdanci koji rastu iz stabljike biljke) nopala mogu se jesti sirovi, kuhani ili prerađeni u sok ili džem. Uzgaja se u Središnjoj i Južnoj Americi te u Australiji, ali uspijeva čak i u Europi. Neke kliničke studije pokazuju da vlakna iz kaktusa pomažu organizmu pri izbacivanju masti koje u njega unosimo, no potencijalni utjecaj na gubitak kilograma tek treba dokazati. Drugi testovi upućuju na to da ova biljka smanjuje razinu šećera u krvi kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 te da ublažava i smanjuje neugodne simptome mamurluka.
MORINGA
Stablo moringe često se naziva i "čudotvornim" jer brzo raste i jer je otporno na sušu, a u južnoj Aziji, odakle potječe, dijelovi ovog stabla koriste se u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Lišće se bere i do sedam puta godišnje te sadrži vitamine A i C i minerale poput kalcija i kalija. Često se koristi kao dodatak bistrim juhama.
Vezane vijesti
-
Ovu namirnicu svi imate u kućanstvu, a mogla bi biti ključna za vašu liniju - posezanje za većom količinom ove namirnice smanjuje rizik od pretilosti
-
Koliko puta tjedno jedete ribu? Vjerojatno premalo i toga ste svjesni, zar ne?
-
Većina nas svakodnevno se suočava s istim pitanjem - što pojesti? Naravno, najbolji izbor je zdrava hrana. No kako znati da dobivamo sve potrebne hranjive tvari?
-
Stalno ste gladni i ne možete odoljeti hrani? Imamo popis namirnica koje će vam pomoći da se duže vrijeme osjećate sito.
Izdvojeno
-
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina, a u sklopu manifestacije „Niti života“ sinoć je u Kneževoj palači svečano otvorena izložba "Velebit" renomiranog hrvatskog akademskog slikara Josipa Zankija.
-
Motoristi će razveseliti djecu svojim dolaskom, prigodnim poklonima i zajedničkim druženjem.
-
Shizofrenija je mentalna bolest od koje obolijeva jedan posto populacije, muškarci najčešće u adolescentskoj dobi, a žene između 23. i 30. godine te je važno na vrijeme prepoznati simptome i započeti terapiju, istaknuto je u srijedu na konferenciji "Shizofrenija 360" u Zagrebu.
-
Cigarete, elektroničke cigarete i drugi duhanski proizvodi štete zdravlju ljudi diljem svijeta, a premda Europska unija želi do 2040. stvoriti prvu generaciju bez duhana, unutar bloka postoje razlike kada je riječ o regulaciji duhanskih proizvoda, piše European Newsroom (ENR).
Reci što misliš!