Lifestyle

Živimo zdravije

Redovito pijenje čaja može pomoći u borbi s koronavirusom

Redovito pijenje čaja može pomoći u borbi s koronavirusom

Znanstvenici su primijetili da je liječenje SARS-CoV-2 ekstraktima crnog, zelenog i oolong čaja uzrokovalo značajno smanjenje količine virusa. Naime, količina virusa se na kraju smanjila ispod razine detekcije.

Trenutno se mnogi prenamijenjeni antivirusni lijekovi zajedno s kortikosteroidima koriste za liječenje teško oboljelih od covida-19, a mnogi od tih lijekova pokazuju obećavajuće ishode.

S obzirom na to da su biljni spojevi izrazito sigurni i podnošljivi, provedena su mnoga istraživanja kako bi se procijenila učinkovitost takvih spojeva u liječenju covida-19.

Epigalokatehin galat (EGCG) jedan je od takvih polifenolskih spojeva koji se nalaze u zelenom čaju i pokazao je terapijske prednosti kod kardiovaskularnih, metaboličkih, neuroloških i zaraznih bolesti te raka, prenosi News medical.

Oksidacijom EGCG-A nastaje nekoliko multimera, kao što su asinensin A (TSA) i teaflavin 3, 3'-di-gallate (TFDG), koji su različite vrste polifenolnih spojeva koji se nalaze u crnom čaju i oolong čaju.

Važna zapažanja

U ovoj studiji znanstvenici su željeli istražiti učinke različitih čajnih spojeva u uklanjanju SARS-CoV-2. Prethodno su tretirali SARS-CoV-2 različitim ekstraktima čaja i pročišćenim čajnim kateksinima, derivatima katehina i teaflavinima kako bi provjerili antivirusnu učinkovitost ovih spojeva.

Među različitim ekstraktima čaja, ekstrakt crnog čaja pokazao je najveći učinak. Osim toga, ekstrakti čaja snažno su inaktivirali SARS-CoV-2 i spriječili da ošteti stanice Vero E6 u kojima se propagira virus u laboratorijskim uvjetima.

Ova studija identificira potencijalne bioaktivne spojeve čaja s antivirusnim djelovanjem protiv SARS-CoV-2. Iako konzumacija nekoliko šalica čaja nije dovoljna za postizanje učinkovite antivirusne doze ovih spojeva u krvi, znanstvenici vjeruju da oralni unos EGCG, TSA i TFDG može osigurati zaštitu od SARS-CoV-2 u usnoj šupljini i gastrointestinalnom traktu.