Lifestyle

Zdravlje i kuhinja

Čaj od komorača prirodni je lijek za brojne bolesti

Čaj od komorača prirodni je lijek za brojne bolesti

Već stoljećima se vjeruje kako čaj od komorača ima mnoge zdravstvene prednosti, a to su dokazala i neka istraživanja

Komorač ili koromač je samonikla divlja ili uzgojena dvogodišnja biljka koja se koristi u kulinarske, ali i medicinske svrhe. On je zapravo rođak peršina, celera i korijandra; dozrijeva krajem ljeta i vrlo je aromatičan, zato se koristi u mnogim jelima, bilo slatkim ili slanim, ali i napitcima poput čaja od komorača koji se radi od osušenog sjemena, gomolja ili svježih listova.

Ljekovitost čaja od komorača

Već stoljećima se vjeruje kako čaj od komorača ima mnoge zdravstvene prednosti, a to su dokazala i neka istraživanja. Prepun je vitamina i minerala - vitamin C, kalcij, mangan, željezo, vitamin E i K, ali i polifenole, odnosno antioksidanse.

Pa, pogledajmo zašto bismo ga svi redovito trebali piti, a posebice dojilje.

ČUVA ZDRAVLJE OČIJU

Još jedna prednost čaja od komorača jest ta što je izvrstan za liječenje upale očiju i za opuštanje nakon cjelodnevnog gledanja u ekran računala. Njime možete ispirati oči dok se infekcija ne povuče.

LJEČI INFEKCIJE

Čaj od komorača ima snažno antimikrobno i antivirusno djelovanje pa ga se preporučuje konzumirati tijekom prehlade ili gripe jer vam može pomoći ubrzati oporavak.

POMAŽE PRI LOŠEM ZADAHU

S obzirom na to da je vrlo aromatičan i ubija bakterije, komorač se u prošlosti žvakao i tako održavao zube zdravima i dah svježim. Međutim, ako vam žvakanje korijena i nije privlačno, jednak učinak imat će i čaj od komorača koji možete popiti ili grgljati. On će, naime, ukloniti patogene koji uzrokuju zadah.

POBOLJŠAVA PROBAVU

Ako vas često boli želudac ili imate problema s napuhnutošću i sporom razgradnjom hrane, rješenje je upravo u čaju od komorača. On, naime, pobuđuje grčenje mišića i stimulira rad crijeva.

UBLAŽAVA SIMPTOME MENOPAUZE

Čaj od komorača olakšava menopauzu, ublažavajući tipične simptoma ovog stanja - valunge, promjene raspoloženja, nesanicu i vaginalnu suhoću. Osim toga, djeluje i na menstrualne grčeve, a smatra se i prirodnim afrodizijakom koji pojačava libido koji opada u menopauzi.

POTIČE STVARANJE MLIJEKA KOD DOJILJA

Iako je potrebno još mnogo istraživanja, neki znanstvenici vjeruju da čaj od komorača potiče stvaranje mlijeka kod dojilja i povećava njegovu kvalitetu.

SMANJUJE GRČEVE KOD BEBA

Osim što je dobar za majke, čaj od komorača blagotvorno djeluje i na probavni sustav kod beba te umiruje grčeve koji se javljaju u početnim mjesecima života.