Lifestyle

Nije bio samo James Bond

Deset filmskih uloga po kojima ćemo pamtiti Seana Conneryja

Deset filmskih uloga po kojima ćemo pamtiti Seana Conneryja

To će vam biti jasno i iz liste njegovih najboljih i najnezaboravnijih uloga s koje, izuzmemo li Bonda, teško da pamtite ime bilo kojeg od likova koje je zaigrao. Razlog je jednostavan, Sean Connery u svakom je filmu Sean Connery i sve što je potrebno da u ulozi profunkcionira je njegova karizma.

Najjednostavnije rečeno, Connery je uvijek bio veći od uloge koju je igrao. To ne znači da u karijeri nije nanizao kvalitetnih uloga, a neke od njih su na ovoj listi.   

10. Zed (Zardoz)

Zardoz nije dobar film. Daleko od toga. Connery je snimio neusporedivo kvalitetnije filmove poput Van Santovog Finding Forrester pa čak i bolje SF-ove poput prespavanog Outlanda. Međutim, nijedna od tih uloga nije nam dala Conneryja u ovom bizarnom kompletiću.

9. Ramirez (Highlander)

Još jedan kultni film koji je daleko od kvalitetnog, ali unatoč svemu, svjesni ste da postoji i možda čak pamtite neobičan outfit koji je Ramireza uklesao u kamen filmske povijesti. Za one koji se ni ne sjećaju ove scenarističke papazjanije pratimo besmrtnog škotskog mačevaoca i njegovu borbu protiv posljednjeg besmrtnog neprijatelja jer, kao što znamo - može biti samo jedan.

8. John Patrick Mason (The Rock)

Što god mislili ili napisali o Michaelu Bayu, The Rock je odličan akcijski film, a Connery i Cage razvalili su svoje uloge. Connery je kao stari bjegunac iz Alcatraza čak dobio i dovoljno prostora da se glumački razmaše i pokaže više dimenzija Johna Patricka Masona.

7. Marko Ramius (The Hunt for Red October)

Morate voljeti Conneryja i njegovu potpunu nezainteresiranost za činjenicu da glumi ruskog kapetana podmornice dok istovremeno odbija odbaciti svoj škotski naglasak i još drži i maratonske motivacijske govore. I to nikome nije smetalo jer... Connery.

6. William von Baskerville (The Name of the Rose)

Ime ruže je kvalitetan i neobičan triler i Connery je fenomenalno odradio svoju ulogu. Neki ga pamte zbog glumačke izvedbe, neki zbog uistinu kvalitetne ekranizacije romana Umberta Eca, a neki zbog činjenice da su film svojevremeno fenomenalno sinkronizirala Zločesta djeca.

5. Joe Roberts (The Hill)

Možda nikada niste čuli za ovaj film, ali mnogi su vjerojatno vidjeli fotografiju Conneryja s ovom beretkom. Fenomenalna ratna drama Sidneyja Lumeta, smještena u vojni zatvor u Sjevernoj Africi tijekom Drugog svjetskog rata, dala je priliku Conneryju da pokaže da što zna, a film je pokupio i brojne nagrade i nominacije.

4. Daniel Dravot (The Man Who Would Be King)

Iako niti jedna nagrada nije bila glumačka, film Johna Hustona pokupio je četiri nominacije za Oscara, a i Connery i Caine uvijek su tvrdili da im je ovo jedan od najdražih filmova na kojima su radili.

3. Profesor Henry Jones (Indiana Jones and the Last Crusade)

Pojaviti se u kvalitetno uhodanoj franšizi i postati jednako omiljen kao i glavni junak mogu samo najveći, a Conneryju je to pošlo za rukom kada se pojavio u ulozi oca slavnog Indiane Jonesa i doslovno ukrao svaku scenu u kojoj se pojavio. Štoviše, bio je toliko dobar da je upravo uloga profesora Jonesa ona koja im prva padne na pamet kad netko spomene Conneryja.

2. Jim Malone (The Untouchables)

Connery je bio objektivno i konzistentno kvalitetan u više-manje svim filmovima u kojima se pojavio. U rijetko kojem je izvedba toliko iskakala da biste je nazvali vrhunskom, ali uloga Jima Malonea u Nedodirljivima ipak je za nijansu bolja od ostalih. Možda nije ikonska kao ona Jamesa Bonda, ali definitivno je kvalitetnija i to mu je osiguralo i prvog i jedinog Oscara u karijeri.

1. James Bond (Dr. No)

Realno, Connery je svijetu predstavio Bonda i to mu je nemoguće zaboraviti. Jesu li neki bili bolji? Možda. Sve ovisi o ukusu, ali svaki glumac kojem pripadne čast glumiti slavnog tajnog agenta automatski će biti uspoređen s Conneryjem i to je težak zadatak.

Connery jest Bond, on je postavio temelje kako ga glumiti i dao mu tu kombinaciju muževnosti, drskosti, šarma i duhovitosti. Ujedno to je i uloga koja mu je obilježila karijeru te je možda bila i blagoslov i kletva jer u karijeri više nije imao uloga koje su bile veće od ove.