Događaji

#zadar

U Kneževoj palači prikazan Bruški martirij

U Kneževoj palači prikazan Bruški martirij
eZadar.hr

Povodom tridesete obljetnice stradanja civila u Bruški sinoć je u organizaciji Jedine solucije, udruge za audiovizualnu umjetnost i Koncertnog ureda Zadar u Kneževoj palači u Zadru održana projekcija dokumentarnog filma Bruški martirij redatelja Luke Klapana.

Podsjetimo, dokumentarni film Bruški martirij snimljen je 2018. godine u produkciji FFVAL-a, a tematizira događaj iz Domovinskog rata, točnije kada su 1991. uoči katoličkog Božića pripadnici Martićeve milicije ničim izazvani banuli u zaseok Gornji Marinovići i bez milosti pobili devet Marinovića i Svetu Draču koji se s njima zatekao. Film je prikazivan diljem Hrvatske, prikazan je i na Hrvatskoj radioteleviziji te je trenutno dostupan i na internetskoj platformi Hrvatske radiotelevizije HRTi.

Pandemijska situacija i predočenje Covid potvrda, koje je bilo nužno za ulaz na projekciju filma, vjerojatno je i razlog malobrojnih gledatelja koji su unatoč tomu dostojanstveno i u tišini odali počast stradalim Bruščanima, ali i istinski prepoznali vapaj i krik mještana malog bukovičkog sela smještenog u zaleđu Benkovca. Potresna svjedočanstva Jasne Denona rođene Marinović, Ljiljane Marinović, Ante Marinovića, Kreše i Zdenka Zrilića o svirepom ubojstvu Marinovića niti nakon trideset godina zaista nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.


Reci što misliš!