Lifestyle

pokrenite se!

Top pet aktivnosti kojima ćete transformirati izgled!

Top pet aktivnosti kojima ćete transformirati izgled!
Thinkstock

Želite se početi baviti tjelovježbom, ali niste sigurni koja je aktivnost za vas? Donosimo pet najboljih aktivnosti uz koje ćete se osjećati bolje, ali i transformirati svoju figuru.

Joga

Istočnjačko prakticiranje joge odavno se proširilo i na zapadni svijet. Više od 20 milijuna Amerikanaca prakticira jogu, a istraživači iz ''Fred Hutchinson Centra za istraživanje raka'' otkrili su da postoji poveznica između redovitog prakticiranja joge i smanjenja tjelesne težine, ili barem njenog održavanja.

Istraživanje je provedeno na 15 tisuća zdravih osoba srednje dobi, oni koji su prakticirali jogu su smršavili ili ostali na istoj težini, dok su oni koji nisu prakticirali jogu dobili na kilaži. Među najpoznatijim jogama je definitivno Hatha joga, koja se sastoji od raznih položaja i vježba u pokretu koje su usklađene s disanjem, kao i vježbi disanja koje se uglavnom izvode u sjedećem položaju. Među ostalim jogama, najviše se prakticiraju Ashtanga joga, Power joga i Vinyasa flow.

Kickbox

Kickbox je kralj vježbi za sve one koji osim gubitka kilaže žele dobiti na snazi i boljoj ravnoteži. Svaki trening kickboxa uključuje kratke, 2 do 3 minute dugačke, intenzivne i repetitivne pokrete, poput udaranja boksačke vreće ili fokusera, koji najčešće drži instruktor. Riječ je o svojevrsnim kratkim vježbama visokog intenziteta poput popularnog HIIT-a, za koje je dokazano da imaju izvrstan učinak na mršavljenje i oblikovanje tijela.

Neka istraživanja su pokazala da 60 sekundi HIIT-a može pridonijeti zdravlju srca i pluća kao 45 minuta manje intenzivne vježbe. Stoga, ako vam je teško odvojiti sat vremena za vježbanje ili ti ono nakon 10 minuta postane dosadno, probajte s kickboxom ili HIIT vježbama na internetu, kroz koje vas besplatno vode profesionalni treneri.

Pilates

Ovo je vježba u kojoj je pravilno izvođenje pokreta važnije od same brzine izvođenja. Pravilno disanje, ispravno postavljena kralježnica i pravilan položaj zdjelice su ključni faktori za kvalitetno izvođenje pokreta. Riječ je o vježbi koja vam pomaže u jačanju centra tijela i abdominalnih mišića, kao i mišića koji se nalaze uz kralježnicu. Imajte na umu da većina konvencionalnih vježbi jača određene mišićne skupine, dok druge ostaju neaktivne.

Upravo to je razlog mišićne neuravnoteženosti i primaran uzrok ozljeda i kroničnih bolova u kralježnici. Na sreću, u pilatesu rade svi mišići pa je rezultat toga ravnomjerno učvršćeno tijelo.

Trčanje

Za razliku od trčanja u teretani, trčanje na svježem zraku, naročito u prirodi, djeluje i na vaše tijelo i na vaš um. Neupitan je gubitak masnih naslaga jer svi znamo da se one najbrže tope cardio vježbama.

Ako želite dobiti maksimalne rezultate, uložite novac u dobre tenisice za trčanje te sat koji mjeri potrošnju kalorija jer će za razliku od mobitela, izmjeriti kolika je vaša kalorijska potrošnja prema otkucajima srca. Riječ je o tjelovježbi koja najviše jača mišiće na nogama, kao i abdominalne mišiće pa ćete do ravnog trbuha najprije doći ako pet puta tjedno odradite 30 do 60 minuta trčanja. Naravno, uz sve to je kao i kod svake tjelovježbe, jako važno pridržavati se pravilne prehrane.

Crossfit

Jedna od osnova crossfita su treninzi snage, što ne znači da svaka vježba sadržava dizanje utega, ali svejedno ćete se morati upoznati i s tim aspektom. Nemojte misliti da je crossfit samo za bildanje jer ako želite podignutu stražnjicu ili zategnute ruke, crossfit je definitivno vježba za vas! Trening snage je primarno dizajniran kako bi pomogao u jačanju i učvršćivanju tijela, što samim time znači da itekako pomaže kod mršavljenja.

Ako niste ljubitelj učenja novih vježbi onda je ovo idealan program za vas jer se sve okreće oko par osnovnih vježbi koje se ponavljaju.

Prehrana

Vjerojatno vam na sam spomen uravnotežene i zdrave prehrane pada mrak na oči. U vremenu kad smo okruženi pekarama i fast food lancima, kao i slatkišima koji nas mame na sve strane, prilično je teško ostati fokusiran. Zato je najbolje da svu ''lošu'' hranu počnete polako izbacivati iz svog jelovnika jer je navike teško odjednom mijenjati. Jedan tjedan se odreknite slatkiša, drugi tjedan kompletno eliminirajte šećer iz prehrane, dok se treći tjedan možete početi odvikavati od bijelog kruha.

U današnjem vremenu većini je teško imati ravnomjerno raspoređene i zdrave obroke, a tijelu su uvijek potrebne određene količine vitamina, minerala i fitonutrijenata. Zato postoje dodaci prehrani, poput Almagea L-Carnitine Active + koji se primjenjuje kao potpora procesu poticanja metabolizma masti i makronutrijenata u tijelu, a potrebno ih je konzumirati barem 30 minuta prije tjelesnog napora.

Bonus tip: U kupovinu nikad nemojte ići gladni jer su puno veće šanse da ćete posegnuti za brzom hranom ili namirnicama koje trebate izbjegavati.

Prije nego što krenete, napravite plan prehrane kako bi znali što trebate kupiti. Kombinirajte rižu i povrće ili povrće i pileća prsa jer će vas to najviše zasititi, a riječ je o niskokaloričnim namirnicama.


 


Reci što misliš!