Lifestyle

tako dobro

Jogurt tijesto - Jednom kada ga probate, postat će vam omiljeno!

Jogurt tijesto - Jednom kada ga probate, postat će vam omiljeno!
Thinkstock

Tajna jogurt tijesta je u tome što, ako se pravilno čuva, može stajati u frižideru i po nekoliko dana. Od ovog tijesta mogu se praviti razna jela: pizze, kiflice, peksimeti, uštipci ili što već volite.

Sastojci

500 g Pšeničnog glatkog brašna
500 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
1 kom Praška za pecivo Docela
1 žličica soli
1 žličica šećera
1 kockica svježeg kvasca
2 komada jaja
250 ml mlakog mlijeka
400 ml jogurta
3 žlice ulja
3 žlice šećera

1.

U manjoj posudi ugrijati 250 ml mlijaka, kašikicu šećera i dodati razmrvljeni kvasac.

Promiješati i ostaviti na toplom mjestu.

2.

U drugoj posudi pomiješati obje vrsta brašna, prašak za pecivo, šećer, ulje i sol.

Dodati jaja i jogurt, dodati kvasac i drvenom kašikom miješati dok se smjesa poveže

Mijesiti rukama dok se dobije fino čvrsto tijesto.

3.

Izrađeno tijesto staviti u najlonsku kesicu,istisnuti zrak iz kesice, pa zavezati.

Ostaviti u frižider da tijesto odstoji 4 sata.

4.

Tijesto uzimati po potrebi a ostatak može stajati do7 dana u frižideru.

Raditi peciva.

Coolinarika

 


Reci što misliš!