Lifestyle

#prehrana

Ova vrsta pizze je daleko najgora po vaše zdravlje

Ova vrsta pizze je daleko najgora po vaše zdravlje

Smrznuta pizza je ukusna, brza, jednostavna i pristupačna. I premda je možda zvijezda odjeljka smrznute hrane, također je dokaz da nije zlato sve što sja.

Kako se ispostavilo, smrznuta pizza daleko je gora za nas nego što smo mislili. Obiluje zasićenim mastima, natrijem i rafiniranim ugljikohidratima. 

Dakle, iako je to možda zgodna i ukusna večera, važno ju je konzumirati umjereno i pročitati oznaku nutritivne vrijednosti kako biste odabrali onu koja nije toliko loša kao ostale. 

Ljubav prema smrznutoj pizzi

Smrznuta pizza je, poput i ostale smrznute hrane, vrlo popularna. Prema izvješću industrije, smrznuta hrana se konzumira sve većom stopom zbog svoje pristupačnosti i praktičnosti, a prodaja smrznutih pizza će značajno porasti do 2025.

Ovo izvješće također navodi da je nedavno došlo do razvoja unaprjeđenja kriogene opreme, koja pomaže u zamrzavanju pizze, pečenih proizvoda i kruha.

Što se nalazi u smrznutoj pizzi? 

Jedan od najčešćih nazivnika smrznutih pizza je izuzetno visok sadržaj natrija. U nekim primjerima, u samo jednoj porciji, što je oko jedne šestine pizze, nalazi se ogromnih 760 miligrama natrija. 

Također, većina smrznutih pizza ima puno masnih kalorija. Primjerice, neke ispitane smrznute pizze na tržištu sadržavaju 12 grama masti, od čega je pet zasićenih. 

Uz to, postoje veće razine rafiniranih ugljikohidrata. Rafinirani ugljikohidrati mogu biti problematični jer su to vrste ugljikohidrata koji su prerađeni do te mjere da gube puno svoje nutritivne vrijednosti, uključujući vlakna.

Što to znači za naše zdravlje?

Dosljedna konzumacija prerađene hrane bogate natrijem, zasićenim mastima i rafiniranim ugljikohidratima može imati štetne učinke na naše zdravlje.

Na primjer, konzumiranje previše zasićenih masti može povećati vašu razinu LDL (lošeg) kolesterola, a previše natrija može dovesti do visokog krvnog tlaka. Oba ova zdravstvena stanja mogu, nažalost, povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Prema studiji Missouri Medicinea, prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima može povećati rizik od visokog krvnog tlaka, moždanog udara, bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

Kako uživati u smrznutoj pizzi na zdraviji način?

Ljubitelji smrznute pizze ne moraju se zauvijek oprostiti s njome. Dovoljno je samo posvetiti veću pozornost nutritivnoj vrijednosti navedenoj na pakiranju. Postoje bolje i "zdravije" opcije. Ako pak želite ostati vjerni svojoj omiljenoj smrznutoj pizzi, pazite da je ne konzumirate prečesto i da se ne prejedate. 


Reci što misliš!

  Vezane vijesti