Lifestyle

#prehrana

Četiri razloga zašto ne biste trebali jesti jogurte s niskim udjelom masti

Četiri razloga zašto ne biste trebali jesti jogurte s niskim udjelom masti
Nensuria / Freepik

Jeste li ikad jeli jogurt i pomislili da ima okus poput tuge? To je vjerojatno zato što je imao nizak udio masnoće - ili još gore, nije je imao nimalo. Činjenica je da obični jogurt od punomasnog mlijeka ima bolji okus te je puno kremastiji.

I ne samo to, ima prehrambene prednosti u odnosu na jogurt s malo masnoće. U razgovoru za HuffPost stručnjaci su otkrili zašto i sami uvijek radije biraju punomasni jogurt.

1. Punomasni jogurt obično ima manje šećera

Masnoća nije bila neprijatelj prehrane do otprilike 1970-ih godina. Otprilike tada su se počele forsirati dijete s niskim udjelom masti, što je rezultiralo masovnom proizvodnjom proizvoda s niskim udjelom masti u 1980-ima. Razlog za to bilo je uvjerenje da su zasićene masti izravno povezane sa srčanim bolestima. No, novija istraživanja pokazala su da to nije nužno slučaj.

"Ljudi se često plaše punomasnog jogurta zbog zasićenih masti i rizika od povišene razine LDL kolesterola", objasnio je Rahaf Al Bochi, dijetetičar i vlasnik Olive Tree Nutritiona. "Međutim, istraživanja na ovom području nisu konačna i razvijaju se, a niz dokaza sugerira zaštitni učinak punomasnih mliječnih proizvoda od kardiovaskularnih bolesti i rizika od dijabetesa."

Ponekad jogurti s manje masnoće sadrže više šećera kako bi se poboljšao okus, objasnio je Al Bochi.

2. Punomasni jogurt rjeđe vam povisuje šećer

Kada jedete obični punomasni jogurt umjesto jogurta koji sadrže više šećera, poput onih s okusom voća, manja je vjerojatnost da ćete doživjeti skok šećera u krvi.

"Ako jedete aromatizirani jogurt, mogao bi vam povisiti šećer u krvi, što kasnije dovodi do većeg pada šećera", rekla je Lauren Sharpe, dijetetičarka sa sjedištem u Philadelphiji.

Nakon skoka razine šećera u krvi slijedi nagli pad te ćete vjerojatno osjećati žudnju za nezdravom hranom i grickalicama. Umjesto da jedete aromatizirani jogurt, razmislite o dodavanju malo meda ili svježeg voća običnom jogurtu.

Važno je, međutim, napomenuti da čak i obični punomasni jogurt sadrži šećer.

"Iz jedne šalice mlijeka i dalje ćete dobiti oko 12 grama laktoze koja se prirodno javlja, bez obzira na to radi li se o šalici mliječnih proizvoda, šalici jogurta ili šalici mlijeka", rekla je  nutricionistica Jaclyn London.

3. Punomasni jogurt dulje će vam obuzdati apetit

Još jedna prednost jedenja jogurta s punomasnim mlijekom je ta što ćete se osjećati sitima dulje nego ako jedete jogurt s malo masnoće. Također ćete se osjećati zadovoljnije zahvaljujući proteinima i masnoćama koji se nalaze u ovom jogurtu.

4. Ima bolji okus

Kao što je otkrio jedan istraživač sa Sveučilišta Stanford, puno je lakše donositi zdrave izbore kad hrana koju jedete ima bolji okus.

"Punomasni jogurt je bogat, ukusan, svestran i hranjiv", rekao je Al Bochi.

Nutritivno se jogurt izrađen od punomasnog mlijeka ne razlikuje mnogo od jogurta s niskim udjelom masti. Imaju otprilike jednaku količinu proteina i probiotika. No, masnoća u punomasnom jogurtu može smanjiti vjerojatnost da ćete kasnije posegnuti za nezdravom hranom.


Reci što misliš!