#prehrana
Četiri razloga zašto ne biste trebali jesti jogurte s niskim udjelom masti
Jeste li ikad jeli jogurt i pomislili da ima okus poput tuge? To je vjerojatno zato što je imao nizak udio masnoće - ili još gore, nije je imao nimalo. Činjenica je da obični jogurt od punomasnog mlijeka ima bolji okus te je puno kremastiji.
I ne samo to, ima prehrambene prednosti u odnosu na jogurt s malo masnoće. U razgovoru za HuffPost stručnjaci su otkrili zašto i sami uvijek radije biraju punomasni jogurt.
1. Punomasni jogurt obično ima manje šećera
Masnoća nije bila neprijatelj prehrane do otprilike 1970-ih godina. Otprilike tada su se počele forsirati dijete s niskim udjelom masti, što je rezultiralo masovnom proizvodnjom proizvoda s niskim udjelom masti u 1980-ima. Razlog za to bilo je uvjerenje da su zasićene masti izravno povezane sa srčanim bolestima. No, novija istraživanja pokazala su da to nije nužno slučaj.
"Ljudi se često plaše punomasnog jogurta zbog zasićenih masti i rizika od povišene razine LDL kolesterola", objasnio je Rahaf Al Bochi, dijetetičar i vlasnik Olive Tree Nutritiona. "Međutim, istraživanja na ovom području nisu konačna i razvijaju se, a niz dokaza sugerira zaštitni učinak punomasnih mliječnih proizvoda od kardiovaskularnih bolesti i rizika od dijabetesa."
Ponekad jogurti s manje masnoće sadrže više šećera kako bi se poboljšao okus, objasnio je Al Bochi.
2. Punomasni jogurt rjeđe vam povisuje šećer
Kada jedete obični punomasni jogurt umjesto jogurta koji sadrže više šećera, poput onih s okusom voća, manja je vjerojatnost da ćete doživjeti skok šećera u krvi.
"Ako jedete aromatizirani jogurt, mogao bi vam povisiti šećer u krvi, što kasnije dovodi do većeg pada šećera", rekla je Lauren Sharpe, dijetetičarka sa sjedištem u Philadelphiji.
Nakon skoka razine šećera u krvi slijedi nagli pad te ćete vjerojatno osjećati žudnju za nezdravom hranom i grickalicama. Umjesto da jedete aromatizirani jogurt, razmislite o dodavanju malo meda ili svježeg voća običnom jogurtu.
Važno je, međutim, napomenuti da čak i obični punomasni jogurt sadrži šećer.
"Iz jedne šalice mlijeka i dalje ćete dobiti oko 12 grama laktoze koja se prirodno javlja, bez obzira na to radi li se o šalici mliječnih proizvoda, šalici jogurta ili šalici mlijeka", rekla je nutricionistica Jaclyn London.
3. Punomasni jogurt dulje će vam obuzdati apetit
Još jedna prednost jedenja jogurta s punomasnim mlijekom je ta što ćete se osjećati sitima dulje nego ako jedete jogurt s malo masnoće. Također ćete se osjećati zadovoljnije zahvaljujući proteinima i masnoćama koji se nalaze u ovom jogurtu.
4. Ima bolji okus
Kao što je otkrio jedan istraživač sa Sveučilišta Stanford, puno je lakše donositi zdrave izbore kad hrana koju jedete ima bolji okus.
"Punomasni jogurt je bogat, ukusan, svestran i hranjiv", rekao je Al Bochi.
Nutritivno se jogurt izrađen od punomasnog mlijeka ne razlikuje mnogo od jogurta s niskim udjelom masti. Imaju otprilike jednaku količinu proteina i probiotika. No, masnoća u punomasnom jogurtu može smanjiti vjerojatnost da ćete kasnije posegnuti za nezdravom hranom.
Vezane vijesti
-
Istraživanja pokazuju da prehrana koja se temelji na namirnicama biljnog podrijetla može bitno poboljšati zdravlje srca, ali čini se da ne morate nužno biti vegani. Naime, dokazi ukazuju da namirnice poput sira, čokolade i jogurta također imaju određene koristi.
-
Vegani su rijetko pretili i imaju manji rizik od nekih bolesti, ali moraju biti svjesni ove opasnosti.
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
-
Zdravlje i hrana su u izravnoj vezi. Ono što odlučimo staviti u usta, može uvelike utjecati na naše zdravlje. Neka hrana može nam itekako koristiti, druga odmoći i dovesti do tegoba.
Izdvojeno
-
I ove godine Nacionalni park „Krka“ pridružit će se europskoj akciji „Rastemo zajedno“ i na Praznik rada na Skradinskom buku točno u podne podijeliti tisuću sadnica lovora i lavande, koje posjetitelji Parka mogu posaditi u svojim vrtovima i okućnicama
-
Urnebesna tragikomedija jednog oca u vremenu koje dolazi nastala je integracijom različitih dijelova iz autorovog opusa fokusirajući se na lik oca kao središnjeg motiva.
-
S obzirom na to da svi vole pripremati krumpir na sto i jedan način, danas donosimo recept za hrskave, zgnječene krumpire sa češnjakom, koji nas jako podsjećaju na garlic bread. Stoga, znamo što danas pripremamo za ručak!
-
Najavljujemo 22. Ninsku šokolijadu koja će se održati 21. srpnja!
Reci što misliš!