Studija pokazuje
Umjerena konzumacija mliječnih proizvoda štiti srce
Konzumacija triju manjih porcija mliječnih proizvoda (čak i punomasnih) dnevno može zaštiti osobu od srčanih bolesti i moždanog udara, odnosno smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, rezultati su najnovijeg istraživanja kanadskih znanstvenika.
Mliječni proizvodi poput sira i mlijeka na lošem su glasu zbog zasićenih masti koje sadrže, ali je opservacijska studija kanadskih znanstvenika čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet pokazala da njihova umjerena konzumacija može zaštititi srce.
Istraživanje je provedeno u zemljama nižeg i srednjeg imovinskog stanja u kojima se mliječni proizvodi konzumiraju manje, rekla je dr. Mahshid Dehghan s kanadskog Sveučilišta McMaster, koja je sudjelovala u izradi projekta.
Znanstvenici su tijekom prosječno devet godina pratili 136.000 osoba iz 21 zemlje svijeta, a otkrili su i manji rizik za razvoj moždanog udara kod ispitanika koji su jeli više mliječnih proizvoda.
Podsjećaju da standardni obrok čini 220 grama mlijeka ili jogurta, 15 grama sira ili čajna žlica maslaca.
Za britanski "The Guardian" dr. Dehghan je rekla da bi rezultati studije mogli biti korisni bogatijim zemljama u kojima se mliječni proizvodi izbjegavaju upravo zbog zdravlja.
"Umjerena količina triput dnevno može zaštititi, a ne naškoditi srcu. Svima koji u organizam unose vrlo malo mliječnih proizvoda savjetujemo da taj unos povećaju", savjetuje dr. Dehghan.
Zabrinutost zbog negativnog utjecaja mliječnih proizvoda na zdravlje proizlazi iz činjenice da zasićene masti povećavaju razinu LDL (lošeg) kolesterola, koji se povezuje s bolestima srca.
Međutim, po riječima dr. Dehghan, mliječni proizvodi sadrže i sastojke koji su dobri za ljudski organizam poput važnih aminokiselina, nezasićenih masti, vitamina K1 i K2, kalcija, magnezija i kalija i ne treba ih izbjegavati, no i dalje treba preferirati nemasne mliječne namirnice koje će manje utjecati na povećanje LDL kolesterola - glavnoga rizičnog faktora za razvoj koronarnih bolesti.
"Dakle, ne potičemo ljude da dnevno jedu šest do sedam porcija mliječnih proizvoda. Poruka ove studije je jasna - umjerenost", poručila je dr. Dehghan.
Vezane vijesti
-
Stjecanje imuniteta prirodnim putem postalo je popularan izgovor za necijepljenje protiv covida-19, no nova studija Sveučilišta u Pittsburghu pokazala je da razina antitijela nakon infekcije znatno varira i u mnogim slučajevima nije dovoljna da bi zaštitila osobu od ponovnog obolijevanja.
-
Održavanje odgovarajuće prehrane tijekom trudnoće vrlo je važno za razvoj djeteta. Buduće majke trebale bi osigurati dovoljno hranjivih tvari za sebe i svoju bebu. Jedna od namirnica koja je važna za trudnice je mlijeko.
-
Istraživači su otkrili da samo jedno alkoholno piće može biti povezano s dvostruko većim rizikom od fibrilacije atrija ili nepravilnog rada srca.
-
Studija provedena u Velikoj Britaniji na 2000 roditelja s djecom pokazala je da radno vrijeme, škola i obaveze uvelike utječu na zajedničke obroke. Trećina britanskih obitelji svaki tjedan sve rjeđe zajedno sjeda za stol.
Izdvojeno
-
Tjedni horoskop od 16. do 22. prosinca 2024.
-
U petak 13. prosinca otvorene su prijave za Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program Coca-Cole HBC Adria, koji je namijenjen konobarima, baristima i barmenima s najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu.
-
Oni koji uspješno prođu natjecanje moći će se prijaviti na ograničene javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih investicijama te ostvariti pravo na najviše 25.000 eura po projektu
-
U sklopu cjelogodišnjeg programa obilježavanja 50. godišnjice kluba, KK Aleta Puntamika organizira još jedan događaj sportsko-humanitarnog karaktera.
Reci što misliš!